02/05/13 13:30
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: Местният добив на газ е основен приоритет за България

„В газовата област България има две стратегически цели – развитие на местния добив и диверсификация на доставките”. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на първата регионална газова конференция "Газови перспективи".

Той съобщи, че вече 3 компании са закупили документи за участие в конкурса за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Терес" в Черно море. По-малко от месец след началото му, конкурсът предизвика интерес на две европейски и една американска фирма, които са сред лидерите в бранша.

Според Добрев в блока за проучване "Хан Аспарух" в Черно море ще бъдат инвестирани в близките няколко години между 1 и 2 милиарда лева. Там ще бъдат направени два сондажа - на 5 и на 6 хиляди метра, и очакванията за находище в района са много добри, посочи министърът.

Консорциумът, който прочува блок "Хан Аспарух", вече е платил 40 млн. евро без ДДС бонус на държавата, уточни Добрев. „Надяваме са добивите от наши находища да осигурят напълно нуждите на държавата за десетки години”, посочи той.

До средата на юни консорциумът "Шах Дениз 2" трябва да вземе решение дали ще участва в проекта за газопровод "Набуко Запад" като част от Южния газов коридор, който свързва Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия или ще се включи в конкурентния проект ТАП, където природният газ ще минава през Турция, Гърция, Албания и ще стига до Италия през Адриатическо море. Находището на природен газ "Шах Дениз" се намира в Азербайджан.

Според Добрев решението на консорциума от средата на миналия месец да купи 50 процентен дял в "Набуко" дава сериозни шансове на трасето, което минава през България.
 














btvnews.bg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване