02/05/13 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът пусна приватизация на ВМЗ-Сопот без стратегия

Парламентарната комисия по икономическа политика реши, че трябва да бъде отменена стратегията за приватизация на ВМЗ-Сопот. Депутатите приеха заводът да бъде изваден от списъка на търговски дружества с повече от 50% държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България.
Отпадането от списъка ще даде даде възможност на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол незабавно да стартира на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона. В този случай управляващите и контролните органи на агенцията ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията.
При изваждането на ВМЗ-Сопот от забранителния списък, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов обясни, че досегашната стратегия за приватизация е била много добра, но ако се работи по тези критерии, отново ще бъде допуснат само един кандидат, а ако парламентът се заеме с нова стратегия, това ще отнеме месеци. Това би бил сериозен проблем за всички работници, които към момента все още не са получили заплатите си за няколко месеца насам.
Около 1 март ще започнат съкращенията на 600 души от персонала на ВМЗ-Сопот, съобщи  пред Агенция „Фокус“ Димитър Атанасов от синдикат „Подкрепа”. Той обясни, че тези дни всички работници от предприятието ще излязат в отпуск за две седмици. През това време ще бъде направен подбор на кадрите, които ще бъдат освободени. Вече е готова методиката и критериите, по които ще се извършва подборът. Те включват възраст, трудов стаж, степен на квалификация и други. Все още не е ясно от кои цехове ще са съкратените, каза Атанасов. Това ще се оглежда тепърва. По време на отпуската на работниците във ВМЗ трябва да се получат и материалите за работа по новите договори. В момента в предприятието текат проверки на прокуратурата и ДАНС. Хората посещават приемните и се консултират. Търсят се предимно стругари, фрезисти, монтьори. Работниците, които са пред пенсия, напускат почти доброволно, каза Атанасов. Получават си парите по чл. 331 от Кодекса на труда и си заминават. Някои от тях са си намерили работа. Ако ВМЗ заработи добре, напусналите предприятието работници пак може да се върнат, надяват се от синдикатите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване