02/05/13 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Разузнавателни хеликоптери с тегло 16 грама са получили британските войници в Афганистан

Британският контингент в Афганистан е въвел на въоръжение миниатюрни разузнавателни хеликоптери, които тежат само 16 грама, предаде Лента.ру, като цитира сайта на Министерството на отбраната в Лондон.
Разузнавателното безпилотно самолетче Black Hornet Nano (PD-100 PRS) е дълго 10 см и широко 2,5 см. То е произведено от компанията Prox Dynamics. Нанохеликоптерът има миниатюрна камера, която може да предава както видео, така и фотоизображение.С негова помощ може да се разбере, например, обстановката зад ъгъла на дадена сграда или от укритие. Апаратът издържа на тежки метеорологични условия. Той има батерии и е способен да преодолее разстояние до един километър, да развива скорост до 36 км и да е във въздуха с едно зареждане на батериите до 30 минути. Общото тегло на самолета и на панела за управление е под 1 кг.
Британското министерство на отбраната е поръчало 160 Black Hornet Nano на стойност 20 милиона лири (31,5 млн. долара), научи Би Би Си. Той вече се използва в Афганистан.
Преди време бе съобщено, че Израел е започнал разработката на два вида разузнавателни безпилотника с тегло 8 и 13 грама.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване