02/05/13 10:12
(http://www.klassa.bg/)

Търговете в Лондон тръгват на 6 февруари

На търговете „Изкуството на импресионизма и модернизма” в Christie’s ще бъдат представени творби на Реноар, Модиляни и Кандински.
2012 година показа, че световният арт-пазар успешно е преодолял последиците от световната икономическа криза: поне водещите търговски къщи съобщават за увеличаване на количеството продажби. На търговете в Sotheby’s беше постигнат поредният рекорд за стойност на произведение на изкуството: картината на Едвард Мунк „Вик” беше продадена за почти 120 милиона долара на майските търгове в Ню Йорк. На рекордна цена е продадена и рисунката на Рафаело „Главата на младия апостол” от колекцията на херцозите Девонширски: рисунката донесе 47,9 милиона долара, като стана най-скъпото графично произведение, продадено някога на свободни търгове.

Търговете на къща Christie’s също са в подем: по резултатите от 2012 година общата печалба съставлява 6,27 милиарда долара, което е с 10% повече от резултата на 2011 година. Съгласно данни на търговската къща, през 2012 година особен интерес сред купувачите е предизвикало следвоенното и съвременното изкуство, както и традиционното изкуство на импресионизма и модернизма.

На 6 февруари в столицата на Великобритания ще се състоят вечерните търгове на Christie’s „Изкуството на импресионизма и модернизма”. Този аукцион ще знаменува началото на главните търгове на тази година и е за отбелязване, че експертите са успели да съберат тук една впечатляваща колекция. Всеки от 37 лота, включени в аукционния каталог, е истински шедьовър на импресионизма и ранния авангард на 20-ти век. На търговете ще бъдат представени творби на най-именити художници от онзи период: Пиер-Огюст Реноар, Амедео Модиляни, Пабло Пикасо, Василий Кандински и Анри Матис.

Един от топ-лотовете на тези търгове стана портретът на Модиляни „Жана Ебютерн (с шапка)” от 1919 година. Тази творба, пълна с грация и изящество, е включен в посмъртната ретроспективна изложба на произведения на художника, състояла се в рамките на 13-то Венецианско биенале през 1922 година.

Друга интересна творба е „Чадърчето” на Пиер-Огюст Реноар. Тази картина изобразява една типична сцена за импресионизма: млада жена по изискано облекло, която се укрива с чадърче отлъчите на яркото слънце. Картината е нарисувана през 1878 година през епохата на разцвета на импресионизма, четири години след паметната парижка изложба, от която започва официалната хронология на тази насока в и живописта.

В търговския каталог са представени и творби на руския художник Василий Кандински. Пейзажът „Мурнау – изглед към църквата и железницата” е нарисуван през 1909 година, когато Кандински беше работил в баварския град Мурнау върху книгата си „За духовното в изкуството”, смятана днес за основна теоретична база на абстрактното изкуство. Творбите от онзи период са вече на границата на абстрактното изкуство и са нещо като илюстрация на размислите на художника за природата на живописта.

За продажба се изнася и една абстрактна творба на Кандински. Платното от 1942 година „Вибрация” е нарисувана от художника в Париж. Според експерти, това е връх на неговото творчество.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване