02/05/13 13:54
(http://www.klassa.bg/)

ЦИР: Очакваме до 2% ръст на БВП през 2013 г.

Ръстът на брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през 2013 г. ще остане под 2 на сто. Това се казва в прогнозата за развитието на икономиката на страната на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представена от неговия председател Георги Прохаски. Стагнацията на българската икономика ще продължи и през тази година, прогнозират от ЦИР. Според експертите от центъра за 2012 г. ръстът на икономиката ще бъде едва около 1%. 

Наличните към януари 2013 г. данни за брутния вътрешен продукт показват, че реалният растеж се задържа нисък. На годишна база ръстът на БВП през трите тримесечия на 2012 г. беше между 0.3% до 0.5%, а на тримесечна база растежът се движеше от 0% до 0.3%. Очакванията за по-добра втора половина на 2012 г. не се осъществиха, констатираха от центъра. Въпреки съвсем слабите различия в данните между тримесечията на миналата година, най-добро беше второто. През третото тримесечие растежът на БВП на годишна база се забави до 0.9%.

Данните за динамиката на производителността на труда в икономиката ни, налични до третото тримесечие на 2012 г., показват че подобряването остава колебливо – при намаляване на темповете през третото тримесечие, в сравнение с тези за второто.

Георги Прохаски сигнализира, че се задълбочава разделението между регионите. В най-изостаналите икономически райони се наблюдава и най-голяма безработица. От ЦИР смятат, че безработицата ще остане над 12 на сто и през тази година. Тримесечните данни по наблюдението на работната сила продължават да показват високи нива на безработните и увеличение на броя им на годишна база във всички групи, с изключение единствено в диапазона на 45-54 години.

Предимствата на България са свързани с ниския бюджетен дефицит, отворен пазар, който стимулира търговията и инвестициите, усилия за съживяване на процеса на приватизация. Основните проблеми продължават да бъдат широко разпространената корупция, както и неефективната и податлива на политически натиск правосъдна система. Свидетели бяхме по-скоро на запазване на статуквото с всички неблагоприятни от това последици, особено в здравеопазването, смятат от ЦИР.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване