02/06/13 22:34
(http://www.klassa.bg/)

БОРКОР предлага обществените поръчки да се централизират

Шест централни служби за обществени поръчки да организират търговете на министерства, агенции, служби, комисии, областни управи и общини в цялата страна. Това предложение е залегнало в доклада на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Докладът и анализът на БОРКОР е представен на Консултативен съвет под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов, а стенограмите от разговорите са публикувани на сайта на институцията. Според Цветанов в начина на провеждане на обществените поръчки у нас има корупционни практики - мнение, което защитава и немският консултант Ролф Шлотерер, създадетел на БОРКОР . Цветанов напомня, че годишно се отделят по 3, 4 милиарда лева за обществени поръчки и че има доказателства за корупция при провеждането на част от тях. „Съществуват многобройни доказателства в тази връзка установени през последните години при извършените финансовите „ инспекции и одити, както и при проверки на прокуратурата. Тук искам да каже, че няма изключения било изпълнителна или местна власт, просто всички институции, които провеждат обществени поръчки винаги има определен риск в тази посока“, твърди вицепремиерът.


АОП ще бъде шапка

Идеята на БОРКОР в доклада "Модел на решение в областта на обществените поръчки"е шестте служби да бъдат разположени в шестте района на планиране. Шапка ще им бъде Агенцията за обществени поръчки. От центъра са изчислили, че мерките ще спестят 1 млрд. лв. годишно при близо 3.4 млрд. лв., които държавата дава сега за поръчки. "Създаването на централни служби следва тенденция, която се наблюдава в цяла Европа. През 2011 г. вече 5.73% от поръчките са проведени от такива служби. При анализите се установява, че значителна част от слабите места са свързани с недостиг на компетентност", смята и. д. началник на БОРКОР Елеонора Николова. В стенограмата е отбелязано, че тя дава за пример скандала с фонд "Научни изследвания", който коства поста на просветния министър Сергей Игнатов. В голямата си част комисиите във фонда, оценяващи проектите, са били съставени от хора без какъвто и да е административен капацитет и знания.
Според Ролф Шлотерер, шестте служби ще разполагат с добре обучени експерти. Те ще могат да подпомагат администрацията при пазарни проучвания, възлагане и изготвяне на тръжна документация. Всяка една от тях ще проверява документите на кандидатите и ще може да сезира прокуратурата. Засега не е ясно дали новите централни звена ще заменят напълно дирекциите и отделите в администрацията, които организират търгове, или става дума за ново увеличение на чиновниците.
Както вече komentator информира БОРКОР предлага и създаване на платформа за електронни обществени поръчки. От центъра дават пример с Корея, която е преминала към такива търгове и това й спестява над 4.5 млрд. долара годишно. В Бразилия 80% от поръчките се провеждат по електронен път. В ЕС техният дял е между 5 и 10%. Цифровизирането на обществените поръчки ще позволи и въвеждането на т. нар. предварителна квалификация за фирмите, смятат от БОРКОР. Това представлява обслужване на "едно гише" за компаниите, които участват в търгове. Техните данни ще се пазят в системата и ще се спестят на фирмите стотици хиляди левове за подготовка на едни и същи документи за различни поръчки. Според Николова така ще се избегне и възможността да се отстраняват фирми заради дискриминационни изисквания. До 28 март трябва да бъде изготвен и план за прилагане на мерките , както бе планирано още при представяне на звеното пред обществеността
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване