02/06/13 07:01
(http://e-vestnik.bg/)

Възможна ли е евразийска интеграция?

в. Независимая газета

Колаж: иносми

През декември в Ашхабад се състоя лидерска среща на Общността на независимите държави. Форумът прие специална декларация за перспективите в по-нататъшното развитие на ОНД, реши и поредица проблеми във връзка с окончателното изграждане на зона за свободна търговия в Общността (по-специално по включването на Узбекистан, пожелал членство в зоната, следвайки примера на Украйна).

Същия месец в Москва отново се срещнаха лидерите на страните от Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийската икономическа общност (ЕврАзИО) и създадения в рамките й Митнически съюз.

Икономическо-стопанският потенциал на последното споменато обединение може скоро да тръгне нагоре благодарение на Украйна. След разговор между Владимир Путин и Виктор Янукович по време на ашхабадската среща украинският президент заяви, че страната му “трябва да се присъедини към някои постановки на Митническия съюз”. Трудно е впрочем да наречеш това изненадваща новина.

Защото украинският ръководител бе заявил още през октомври, че проучва приемливи форми за интеграция с Митническия съюз и ЕврАзИО (където Украйна е наблюдател) с оглед перспективите за превръщане на тези обединения в Евразийски икономически съюз. А неотдавна мнозина дейци от украинския политически и научен елит настояха в отворено писмо да бъде ускорено и задълбочено евразийското сътрудничество, горещо подкрепяно от народа в Украйна.

Зоната за свободна търговия (ЗСТ) на ОНД се разширява пред очите ни в източна посока; същевременно се избистря възможността механизмите на Митническия съюз да обхванат нови територии, по-близки до западните граници на бившия Съветски съюз. Това налага извода, че в постсъветското пространство се формират две интеграционни зони - “централна” и “централно-южна”. Към първата спада историческото ядро на Северна Евразия - Русия, Украйна, Беларус и Казахстан. Към втората - всички независими държави на територията на разпадналия се Съветски съюз (без балтийските страни).

Общоизвестен е и стремежът на други държави също да участват в евразийската интеграция - на първо място говорим за Турция, чието ръководство предложи още през 2010 г. в Евразия да бъде създадено интеграционно обединение, аналогично на Европейския съюз. Евразийските интеграционни идеи стават все по-популярни и в много страни от Балканския полуостров - България, Румъния, Сърбия, Гърция…

Нищо чудно. Та нали още Самюъл Хънтингтън, чертаейки пътища за предотвратяване на междуцивилизационни конфликти, отбеляза, че поради обективни фактори в историческото им развитие балканските страни са част не толкова от западноевропейския културно-цивилизационен ареал, колкото от друга, отделна “европейско-азиатска” цивилизация. Строго погледнато, наред с постсъветските държави тази цивилизация фактически включва и цялата територия на бившия “византийски свят” - от Черна гора до Кипър…

Съответно руски политолози и експерти по международни отношения заявяват все по-често, че трябва да се отвори път за присъединяване на държавите от Балканско-Анадолския регион към интеграционните обединения, създавани в пространството на ОНД. И да се вземе предвид, че формирането на Евразийски икономически съюз - това неведнъж бе заявявано от руски дипломати - по никой начин не може и не бива да се разглежда като заплаха за единството на ЕС, в който членуват някои балкански страни.

Днешната система от международни отношения познава доста случаи някои държави да участват едновременно в две граничещи помежду си регионални организации. Азербайджан и страните от Централна Азия например са членки и на ОНД, и на Организацията за икономическо сътрудничество (включваща наред с тях Турция, Иран, Афганистан и Пакистан). Съответният опит вероятно би могло да се използва творчески за приобщаване към евразийските интеграционни процеси на ред страни, членуващи в ЕС, и някои кандидатки за членство в Съюза.

Освен това за посочените страни, изразили желание да участват в дейността на евразийските междудържавни структури, със сигурност може при нужда да бъдат разработени подходящи според тях формати, предвиждащи специално (асоциирано) членство (участие) в Евразийския икономически съюз (а по-късно и в Евразийския съюз, в какъвто ще прерасне може ...

Публикувана на 02/06/13 07:01 http://e-vestnik.bg/16777/vazmozhna-li-e-evraziyska-integratsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване