02/06/13 11:30
(http://www.klassa.bg/)

Гьоте институт кани художници от Балканите в изложбата Parabole

Гьоте-институт кани художниците от България, Гърция и Турция, работещи в областта на медийните изкуства, да участват във втората изложба ArtUP!, която е наречена Parabole.

Проектът ArtUP! - медийни изкуства в България, Гърция и Турция, обединяващ художници от тези три балкански страни, създава виртуални и извънрегионални физически изложби, като представя пресечните точки в търсенията на медийните артисти от най-разнообразни области, поставя ги в регионален контекст и ги показва пред широка международна публика, казват инициаторите на проявата. Целта на ArtUP! e да насърчи утвърдени и млади художници да участват в тези изложби, в които да представят творчеството си, да изложат своята интерпретация по различни регионални и глобални теми и активно да участват в обмена между сцените на медийните изкуства в тези три страни.

И преди да продължите да четете нататък, може би ще се запитате какво всъщност се крие зад определението „Медийни изкуства”? Отговор на този въпрос бихте могли да откриете в статията на Анреас Треске (Andreas Treske), преподавател в катедра „Кино и дигитални медии” към Икономическия университет на Измир: „Какво е медийно изкуство? - Опит за доближаване”, публикувана в сайта на Гьоте-институт...

Първата изложба „Съседства X.0” (Neighbourhood X.0) се проведе през септември 2012 г., като след нея ArtUP! продължи да организира експозиции, представящи произведения на медийното изкуства от България, Гърция и Турция (всички те са достъпни и в онлайн платформата на проекта).
Parabole, чийто куратор е Йово Панчев, e втората изложба от ArtUP!, която ще се проведе в България. Експозицията ще изследва нови локални урбанистични легенди, които целят да породят критически отражения и сравнения между миналото и сегашното време на мобилност, миграция и криза, и да представят бъдещи перспективи за този регион. Разкривайки въображаеми абстрактни полета, изложбата Parabole има за цел да улови пулса на региона, да създаде нови сценарии, визии и перспективи отвъд всякакви граници и кризи - финансови и морални, и да ги пренесе в градски, периферни и виртуални пространства. Като рефлектира върху факти и символи, кривата на Parabole търси да създаде въображаем мост между видимите и невидими структури, допълват организаторите.

Изложбата ще бъде представена в няколко художествени пространства, чрез поредица от откриващи събития, които едно след друго ще следват „кривата” на параболата. Стартиращо събитие ще е откриването на Parabole на 16 април т.г. в Гьоте-институт в София, а следващите ще представят различни художници, проекти и локации в България, като се очаква да провокират широк спектър от дебати. Паралелни събития ще се организират в другите участващи страни - Гърция и Турция. Изложбата ще бъде представена и във виртуалното пространство на ArtUP!, а подробна информация за всички събития и откривания ще бъде обявена и на страниците на Гьоте-институт в съответните държави, както и във Facebook страницата на ArtUP!

В изложбата могат да участват всички художници от България, Гърция и Турция, които работят в областта на медийните изкуства, а кандидатите за участие в Parabole е необходимо:
- да създадат свой профил и да публикуват информация за медийните си творби във виртуалната колекция на ArtUP!
- да попълнят формуляр за кандедатстване (публикуван в сайта на Гьоте-институт) и да го изпратят на e-mail: artup@sofia.goethe.org Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Крайният срок за подаване на заявките е 15 март 2013 г.

Технически спецификации (размер на файла, формат и пр.), отнасящи се до публикуването и формата на творбите във виртуалната колекцията на ArtUP! може да намерите в сайта на института. Кураторът на изложбата ще селектира художници от България, Гърция и Турция, които са публикували свои произведения във виртуалната колекцията на ArtUP! и са изпратили формуляр за кандидатстване за участие в изложбата. Всеки от избраните артисти ще получи сумата от 200 евро.

За допълнителни въпроси относно изложбата или при проблеми с ъплоудването във виртуалната колекция на ArtUP!, кандидатстващите могат да използват e-mail: artup@sofia.goethe.org Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .
ArtUP! си запазва правото на промени в условията на поканата за участие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване