02/06/13 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Джерузалем пост: Защо ЕС следва своя логика в отношението към “Хизбула”

в. Джерузалем пост

Горящият автобус на летище Сарафово край Бургас. Снимка: Impact Press Group

Политическите интереси на някои държави от ЕС определят отношението на организацията към “Хизбула”, което няма да се промени заради българския доклад. Включването на “Хизбула” в списъка с терористични организации на ЕС не е сигурно, макар вчера българското разследване да показа, че ливанското движение е пряко замесено.

Логично човек би си помислил, че уличаването на дадена организация в извършване на терористичен акт на чужда земя, довел до убийството на шестима души, петима израелци и един българин, би било достатъчно за определянето й като терористична структура.

Но когато става дума за “Хизбула”, ЕС има своя логика. Пример за това беше изказването на координатора на ЕС за борбата с тероризма Жил дьо Керков, който миналия месец заяви, цитиран от интернет изданието “ИЮ Обзървър”, че отговорността за взрива няма непременно да направи “Хизбула” подходяща за включване в списъка с терористични организации.

“Никой не влиза автоматично в списъка само защото е стоял зад терористично нападение”, каза той в коментар, който налага закъсняла реакция. Не, заяви Дьо Керков, “нужно е да се вземе предвид не само правното изискване, но и политическата оценка на контекста и момента”.

И тук идва пречката. В ЕС има ключови играчи, преди всичко Франция и Германия, които се противопоставят на включването на “Хизбула” в този списък от почти две десетилетия и вероятно ще продължат да правят това въпреки резултатите от българското разследване.

Както каза Дьо Керков: “Може да се запитате дали поставянето й в списъка ще ви помогне да постигнете това, което искате, като се има предвид положението в Ливан, която е доста крехка, доста разпокъсана страна.” Наистина, в ЕС ще има мнозина, които ще си зададат точно този въпрос, най-вече французите, които се страхуват, че ако ЕС постави “Хизбула” в списъка, тогава Париж ще загуби лостовете си за влияние в Ливан.

Същите тези гласове ще настояват, че поставянето на “Хизбула” в списъка би могло да я накара да напусне ливанското правителство - нещо, което би могло сериозно да дестабилизира страната в изключително критичен момент за региона. Освен това въпросът за поставянето на “Хизбула” в черния списък на ЕС, което би направило незаконно превеждането на пари от страните в ЕС към организацията, никога не е бил свързан с наличието на доказателства.

САЩ се присъединиха към Израел, определяйки “Хизбула” като терористична организация преди години, така че европейците всъщност нямаха нужда от разследването на атентата в Бургас, за да получат потвърждение, че “Хизбула” е много повече от обикновена политическа организация.

Не, от десетилетия - от двата бомбени атентата в Аржентина в началото на 90-те години на 20 век - има множество доказателства, че “Хизбула” е замесена в глобален тероризъм. ЕС избра и продължава да избира да отвръща поглед не поради липса на факти, а заради интересите и политическите съображения на някои свои държави членки. А тези интереси и съображения няма да се променят заради българския доклад.

Какви са тези интереси, които не могат да бъдат повлияни от Ливан? За някои интересите са икономически - опасение, че подобен ход би могъл да разгневи части от арабския свят, които инвестират в техните икономики. Други се страхуват да не “предизвикат” “Хизбула” и се тревожат, че поставянето на организацията в черния списък би довело до ответни терористични действия на тяхна територия или срещу техни граждани.

Иронията е в това, че не всички в ЕС мислят по този начин. Холандия например поставя групировката в терористичния си списък, а Великобритания включва в черния списък военното крило на организацията.

Но министър-председателят Бенямин Нетаняху предупреди именно срещу това явление - разделянето на организацията на военно и политическо крило, - когато вчера направи изявление за нападението, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване