02/06/13 12:45
(http://www.klassa.bg/)

Дългото гледане на телевизия застрашава мъжката потентност

Мъжете, които гледат телевизия повече от 20 часа седмично, не могат да разчитат на високо качество на спермата. В тяхната семенна течност броят на живите сперматозоиди е намален до 44%, пише британския в.“Индипендънт“, позовавайки се на научно изследване.
Медиците подчертават, че заседналият начин живот при мъжа влияе силно на неговата репродуктивност. И обратното, редовните физически упражнения увеличават броя на сперматозоидите. Ако мъжът тренира повече от 15 минути на седмица, броят на сперматозоидите ще бъде с 73% по-висок от този на друг представителна силния пол, който води заседнал живот. Но в същото време ефектът от тази физическата активност се свежда до минимум, ако мъжът е седял дълго пред телевизора.
Тези констатации учените са направили, изследвайки начина на живот на 189 здрави мъже на възраст 18-22 години в продължение на три години.
Резултатите показват също, че освен заседналия начин на живот, на състоянието на спермата влияят още стресът, храненето и пушенето.
Изследването е публикувано в „Британското списание за спортна медицина“.
„Индипендънт“ цитира и учени от университетите в Шефилд и Манчестър, които са сравнили начина на живот на 939 мъже с лоша сперма и 1310 мъже с нормална. Оказва се, че високият индекс на телесната маса, честата употреба на алкохол или наркотици не влияят особено на състоянието на спермата, но носенето на свободно бельо наистина има положителен ефект върху броя на сперматозоидите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване