02/06/13 04:59
(http://www.klassa.bg/)

ЕС си има своя собствена логика, когато става въпрос за „Хизбулла”

Политическите интереси на някои страни-членки на ЕС диктуват позицията на 27-членния блок спрямо „Хизбулла”, и тази позиция няма да се промени заради българския доклад, коментира израелският в. „Джерусалем пост”.
Логично някой би помислил, че „залавянето” на организацията, че е извършила терористичен акт на чужда земя, който е довел до смъртта на шестима души, петима израелци и един българин, ще бъде достатъчно, за да се квалифицира тази група като терористична организация.
Но когато става дума за „Хизбулла”, ЕС си има своя собствена има логика.
И там е проблемът. Има основни действащи лица в ЕС, и на първо място сред тях са Франция и Германия, които се противопоставят на включването на „Хизбулла” в списъка с терористичните организации. Това се случва в продължение на почти две десетилетия, и е вероятно Париж и Берлин да продължат да го правят и занапред, въпреки разкритията на България.
Поставянето на „Хизбулла” в списъка, ще кажат същите тези гласове, би могло да доведе до оттегляне на организацията от ливанското правителство- нещо, което би могло значително да дестабилизира тази страна в изключително нестабилни времена в този регион.
ЕС избра, и все още продължава да избира, да извръща очите си. И то не поради липса на факти, а заради интересите и политическите съображения на някои страни-членки на ЕС. И тези интереси и съображения няма да се променят заради българския доклад.
Иронията е, че не всички страни от ЕС чувстват по този начин. Холандия, например, е поставила групата в своя списък с терористи, а Великобритания постави в черния списък военното крило на организацията.
Българите може би отвориха вратата на това разделяне, като обявиха, че най-малко две от лицата, участващи в атаката на летището в Бургас, са били членове на въоръженото крило на „Хизбулла






















„Джерусалем пост”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване