02/06/13 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Иран ще спасява икономиката на Египет

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обеща голяма кредитна линия, за да спаси изправената пред фалит египетска икономика, предаде АП. Това е знак, че двете регионални сили стоплят отношенията си след повече от три десетилетия смразяване.
Визитата на Ахмадинеджад е първата на ирански лидер в Египет от 1979 г. Той обещава помощ на Кайро в момент, когато самата иранска икономика страда от западните санкции, затова не е ясно как ще отдели средства за своя нов съюзник.
Във вторник бе съобщено, че резервите с чужда валута на Египет са намалели с 10% последния месец. Хазната предупреждава, че те са на критично ниско ниво.
Египетското правителство не реагира веднага на офертата на Ахмадинеджад, която той направи в интервю за правителствения в. „Ал Ахрам“
Отношенията между двете страни се влошиха след Ислямската революция в Техеран от 1979 г. и мирния договор на Египет и Израел от същата година. С идването на власт на президента Мохамед Мурси и на „Мюсюлманските братя“ миналата година, Иран и Египет започнаха да се сближават.
Ахмадинеджад е на тридневно посещение в Кайро, което включва и участието му във форум на ислямските държави.
Приемът не бе напълно като на добре дошъл, защото във вторник гостът бе замерен пред джамия в Кайро с обувки от протестиращ сириец, който го обвини, че подкрепя режима на Башар Асад.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване