02/06/13 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Последиците от посочването на Хизбула за виновник за атентата ще са негативни

Това, което ще последва за страната след публичното обявяване на факта, че „Хизбула“ вероятно е свързана с атентата на летище „Сарафово“ е в зоната на негативното. Позицията на правителството, която беше представена на  Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/ не се споделя от останалите участници в КСНС. Основанията за това са липсата на категорични и недвусмислени доказателства при едно приключило разследване на атентата на летище „Сарафово“.
Остана изключително тягостно впечатление от последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност - едно очевидно зле подготвено заседание на КСНС, в който участниците – от страна на парламентарните групи, използваха изрази като „незадоволителни и повърхностни доклади“, „непълна информация“. Това не може да бъде основа, на която могат да се правят заключения от типа на предложеното от страна на министъра на вътрешните работи. Неслучайно нито една от парламентарните групи очевидно не споделя тези заключения и не стана част от едно общо становище на Консултативния съвет по национална сигурност. Логично беше тези данни да бъдат представени от компетентните и разследващи органи и структури на атентата на летище „Сарафово“ - МВР, следствие, прокуратура.
Консултативният съвет по национална сигурност беше използван като политическо средище на споделена отговорност. Очевидно е, че едно становище на КСНС би компенсирало липсата на достатъчно ясни и недвусмислени доказателства. Очевидно е, че това беше една позиция, която е липсващото звено в цялата верига на търсене на основание „Хизбула“ да бъде посочена като организацията, стояща зад атентата и съответно да се търси нейното обявяване като терористична организация в рамките на ЕС. Позиция, изразена в резултат на натиск.
Най-общо, негативните резултати от изявлението на вътрешния министър се измерват в повишаване на риска за българските граждани. Впрочем, аз не чух от нито един от участниците в Консултативния съвет по национална сигурност да коментира мерки и действия на правителството, свързани с повишаването на мерките за сигурност в страната – в контекста на тяхното изявление. Това буди безпокойство, най-меко казано.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване