02/06/13 16:13
(http://www.hsnovini.com/)

С конференция историци честват празника си

Ръководството на Регионалното историческо дружество „Клокотница” обяви днес програмата на форума

С конференция Регионалното историческо дружество „Клокотница” ще отбележи Деня на историка – 1 март. „Втората Балканската война и разорението на тракийските българи” е темата на тазгодишната конференция. Научен ръководител на форума в Хасково ще бъде историкът, академик Георги Марков. Конференцията ще се проведе на 1 март от 13 часа в малката зала на читалище „Заря”.

В нея ще вземе участие и професор Георги Янков, преподавател от УНСС. Той ще говори по темата „Турското правителство и Гюмюрджинските бежанци и тяхната роля за погрома на тракийските българи”.

Третият докладчик ще бъде проф. Димитър Саздов, също преподавател от УНСС. Темата на неговия доклад е “Фердинанд и неговата мисия – път към българския погром в Ньой”. Доклад на конференцията ще изнесе и председателят на регионалното историческо дружество „Клокотница” Ангел Попов. Той е направил анализ как са отразени Балканските войни в учебниците по история в страните от балканския регион.

Среща на кандидат-студенти с преподаватели по история от висши учебни заведения в страната ще предхожда конференцията. Какви са условията за кандидатстване по специалността, за матурите и кандидат-студенските изпитете ще научат те. Членове на Историческото и Тракийското дружества и гостите на конференцията ще посетят родното място на Капитат Петко Войвода – Доган Хисар, предвижда още програмата.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване