02/06/13 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Твърденията за „Хизбула“ не са подплатени с доказателства и застрашават националната ни сигурност, обявиха от опозицията

Депутатите спориха в сряда заради изнесената от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов информация, че ливанската групировка „Хизбула“ е свързана с атентата в Бургас. Според опозицията твърденията на вицепремиера не са подкрепени с доказателства, а са плод на външен натиск и застрашават националната ни сигурност.
„Като свидетел на консултативния съвет за национална сигурност, дори с риск да издам велика държавна тайна, нека да ме съдят за това, категорично ви уверявам, че в изложението на г-н Цветанов нямаше нито едно пряко доказателство, че извършители на атентата в Бургас са бойци на „Хизбула“, каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.  Според него ставаме страна във война, а САЩ и Израел подготвят военни действия срещу Сирия и Иран.
"Политиката, която провежда правителството, е последователна и ние като членове на евроатлантическите структури на Европа, трябва да вземем отношение, за да не ни упрекнат, че взимаме страна и защитаваме такива структури като „Хизбула“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той заяви още, че не е съгласен с твърденията на Сидеров, че едва ли не започва „Трета световна война“.
Лидерът на БСП Сергей Станишев пък отново припомни, че премиерът нееднократно е заявявал, че няма да прави компромис с личната си сигурност.
„Защо премиерът прави компромис с личната сигурност на българските граждани, които ежедневно трябва да влизат на автогари, летища, на други места, където има голямо количество хора“, коментира Станишев.
Според Станишев в последните месеци страната ни е показала сериозни пропуски в националната сигурност. Първият пробив, по думите му, е атентатът в Бургас. Той припомни, че кабинетът нееднократно е заявявал, че ще обяви виновника само при доказателства, които могат да издържат в съда. Изведнъж обаче според него правителството сменило позицията си, явно под външен натиск.
„Вчера в доклада на вътрешния министър не прозвучаха категорични доказателства. В доклада на Цветанов имаше само косвени предположения и хипотези“, каза още лидерът на БСП.
Председателят на ДПС Лютви Местан пък препоръча на правителството „да се придържа стриктно към общите оценки и решения на Европейския съюз“. Местан изтъкна още, че медиите били по-осведомени от политиците, участвали в заседанието. Според ДПС индивидуалните оценки на кабинета поставят под заплаха сигурността в страната, допълни Местан.
„След като са предизвикани нови рискове към националната сигурност, министър-председателят трябва да дойде тук и да каже как ще противодейства, какви мерки ще предприеме“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.
В състояние сме на появата на нови рискове за националната сигурност, каза още Костов.
„Синята коалиция е снела доверието си от Цветан Цветанов. Защо онзи, който публично се е провалял в обвиненията си, излиза и представлява държавата в такъв важен момент“, попита лидерът на ДСБ.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване