02/06/13 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Тежка атмосфера за срещата на върха Украйна-ЕС

в. Независимая газета

Днес Върховната рада започва нова сесия. Опозицията се кани да внесе проекторешения в защита на бившата премиерка Юлия Тимошенко и бившия вътрешен министър Юрий Луценко, преследвани от властта. По време на парламентарната ваканция положението им се влоши дотам, че представители на ЕС решиха лично да се срещнат с тях. И вътрешната ситуация в Украйна, и предизвиканите външни реакции създават неблагоприятен фон за лидерския форум Украйна-ЕС, насрочен за 25 февруари.

Миналия месец срещу Тимошенко бяха повдигнати нови обвинения - че е замесена в подготовката за поръчковото убийство на депутата Евген Шчербан през 1996 г. В отговор тя започна акция на неподчинение - отказа да говори със следователите и да се върне в болничната си стая в Харков, където бе лекувана от май м. г.

Адвокатите твърдят, че вече от месец Тимошенко отказва лечение и живее в непригодено спомагателно помещение, поради което здравето й рязко се е влошило. Адвокатът Сергий Власенко, видял своята довереничка в средата на януари, каза пред журналисти: “Помислих, че е умряла”. По думите му Тимошенко лежала на одъра си в безсъзнание, а щом дошла на себе си, не можела да разпознае никого.

Междувременно властта склони най-сетне да бъде лекуван Юрий Луценко, признат преди година за виновен в престъпления по служба - съдействал на шофьора си да получи жилище и похарчил държавни средства за тържества по случай Деня на милицията. При все че свидетелите, извикани в съда, фактически отказаха да дават показания срещу бившия министър, а ветерани от ведомството демонстративно събраха пари, за да възстановят на държавата разходите за празника, магистратите осъдиха Луценко на четири години лишаване от свобода. През август присъдата нарасна с още две години във връзка с дело за незаконно проследяване при разследване на случая с отравянето на Виктор Юшченко като кандидат-президент.

За разлика от диагнозите на Тимошенко за Луценко се знаеше още по време на процеса, че страда от диабет, хепатит, язва на стомаха, варикозно разширяване на вените в хранопровода. В наказателната колония заболяванията се изостриха дотам, че застрашиха живота му. На 23 януари Луценко бе опериран за пръв път в киевска частна клиника. Семейството твърди, че лекарите го подготвяли за втора операция, но след седмица затворникът внезапно бил изпратен обратно в колонията, в Черниговска област. Съпругата на бившия министър Ирина Луценко заяви, че в колонията липсват минимално необходимите условия за медицинска помощ и нейният мъж, лежал дотогава в реанимация, може да умре. Според нея Юрий Луценко може би е върнат по спешност в колонията, защото властите не желаят да се срещне с европейските политици, подали вече съответната молба до Киев. Изявление с критики към властите по този повод бе направено от партията УДАР.

Заслужава да се отбележи, че Европейският съд по правата на човека, който все още гледа делото на Тимошенко, излезе с решение във връзка с Луценко още през лятото. Арестът му по първото наказателно дело бе признат за незаконен, а Украйна - задължена да плати на бившия министър 15 хил. евро като обезщетение. Тези дни парите му бяха преведени. Украинската страна обаче твърди, че не може да освободи Луценко, както реши европейският съд, защото вече е в сила присъдата по второто наказателно дело. Политологът Виталий Бала обясни пред “Независимая газета”, че Киев използва принципа на матрьошката: “Докато съдът в Страсбург гледа иска за нарушения на човешките права по време на разследването и процеса ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване