02/06/13 07:06
(http://e-vestnik.bg/)

Трябва ли да работим в петъците?

Би Би Си нюз мегазин

Гамбия намали работната си седмица и петък е неработен ден. Дали това е идеалният модел за работна седмица? В малката африканска страна Гамбия работещите в държавния сектор ще започват работа в 8 сутринта и ще приключват в 6 вечерта от понеделник до четвъртък. Те ще продължат да работят 40 часа седмично, но ще се ползват от лукса петък да бъде неработен ден.

Президентът Джаме иска допълнителният почивен ден “да позволи на гамбийците да посветят повече време на молитви, социални дейности и селско стопанство.”

В мрачните дни на 19-ти век много работници в индустриализираните страни са се смятали за щастливци, ако неделята им е била почивна. Постижението работната седмица да бъде от 40 часа с почивни събота и неделя за мнозина е повратен момент в работническото движение.

Някои обаче са се опитали да постигнат още повече. През 2008 година около 17 000 правителствени служители в щата Юта започнаха да работят четири дни в седмицата по 10 часа, за да се намалят разходите. Експериментът не продължи дълго: петдневната работна седмица бе възстановена през 2011 година.

Други американски щати също бяха привлечени от идеята. Депутатите в Орегон и Тексас обмислиха, но не приеха, закон за четиридневната работна седмица, а Джорджия и Вирджиния я пробваха в няколко агенции.

Четиридневната работна седмица е популярна в Холандия, където всеки трети работи или на непълно работно време или 40 часа за четири работни дни. Във Великобритания някои професии, сред които журналистите, често са работили на четири часова работна седмица с по-дълги смени.

Въпреки компаниите, които предлагат “сгъстени” работни часове, гъвкаво работно време или работа на смени, моделът от 9 до 5 часа, пет дни в седмицата, все още е възприеман като типичен модел за изкарване на хляба в повечето западни страни. Каква обаче е идеалната работна седмица и дали четиридневната работна седмица може да стане по-широко разпространена?

Стивън Шатък, на 28 години, е къмюнити мениджър (специалист в областта “Връзки с обществеността” - бел. прев.) в Slingshot SEO, консултантска компания за оптимизирането на системите за търсене в интернет в Индианаполис, САЩ, където всеки работи от 8 сутрин до 6 вечер от понеделник до четвъртък. Според него четиридневната работна седмица е правилният подход.

“Всичко се случва толкова бързо в нашия сектор и мислим, че е важно петъците да бъдат почивни, за да се възстановим. Наричаме ги дни за проучвания. Те дават възможност на хората да научават нови нещата, може би да си правят независими проучване или да прекарат време със семейството си, допълва той.

В резултат на това Шатък е на мнение, че работата в офиса е по-продуктивна. “В понеделник сутрин хората не са толкова скапани – те започват деня енергично. Имаме наистина кратки срокове, необходимо е сътрудничество, опитваме се да свършим колкото се може повече работа през четирите работни дни,” посочи той.

За клиентите това не е проблем, до толкова до колкото компанията, в която работят 85 служители, изпълнява поръчките и хората са готови да работят, когато има нещо спешно.

“Когато става въпрос за наемане на служител четиридневната работна седмица наистина “продава”. Ние обаче сме млада компания, средната възраст е 27 или 28 години, така че според мен зависи от организационната културата на компанията,” добави той.

В Юта нямаше такова колективно одобрение, казва Уинстън Инъуей, служител от отдела за връзки с обществеността към управлението на човешките ресурси в щата. “На много служители им хареса, но други пък имаха проблеми с грижите за децата, гражданите повдигнаха въпроси за възможността да се ползват услугите в петък. Планирани бяха по-големи икономии, отколкото всъщност се получиха,” добави той.

Например през първата година икономиите от отопление и електричество бяха планирани да бъдат 3 милиона долара (1,8 ...

Публикувана на 02/06/13 07:06 http://e-vestnik.bg/16780/tryabva-li-da-rabotim-v-petatsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване