02/06/13 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Финалната игра за Косово успокои албанците в Македония

в. Нова Македония

Лидерът на Демократична партия на албанците Мендух Тачи лансира общи проекти за честни избори, председателят на Национално демократично възраждане (НДВ) Руфи Османи иска анкетна комисия, а Демократичният съюз за интеграция стои настрана от цялата политическа криза. Въздържаното и примерно поведение на партиите на албанците в Македония от 24 декември насам за мнозина е изненада. Познавачите на положението са съгласни, че международният фактор има влияние върху това примерно поведение, но причините може би са регионални, а не само локални.

Професор Владо Бучковски смята, че политиците албанци не само в Македония, но и в целия регион действат много координирано и затова сега са концентрирани върху решаването на косовския въпрос и не им трябват допълнителни политически усложнения в другите места, където живеят. Анализаторите частично са съгласни, че международните представители стоят зад това положение, но твърдят, че македонската политическа сцена е цялостно встрани от косовския въпрос.

Какво видяхме от албанците през последния период? Демократичният съюз за интеграция остана солидарен с ВМРО-ДПМНЕ след инцидентите в парламента на 24 декември (При приемането на бюджета в македонския парламент на тази дата избухнаха сблъсъци между управляващи и опозиция във и пред сградата. Оттогава опозицията, водена от Социалдемократическия съюз СДСМ , бойкотира работата на парламента и организира различни форми на протест с настояване за предсрочни парламентарни избори, които да се произведат заедно с местните през март - бел. ред.). Демократичната партия на албанците не подкрепи СДСМ и Бранко Цървенковски в техния сблъсък с властта.

Частична подкрепа дойде от НДВ на Руфи Османи само за бойкота на парламента, а не за неучастие в местните избори , но и тя беше прекратена след след срещата с посланика на ОССЕ. Тогава от партията съобщиха, че с това, че е насрочена среща между Цървенковски и премиера Никола Груевски са се създали условия за тяхното връщане в парламентарлната зала, т.е краят на кризата приближавал. За жалост, след тази среща Македония е по-далеч, а не по-близо до решение. Мендух Тачи пък, най-острият език на албанската политическа сцена в Македония, след срещата с Груевски започна изявлението си с думите: “Не мога да повтарям за какво не сме съгласни, ще ви кажа само за какво се съгласихме”. Той продължи, че са се договорили евроинтеграциите да бъдат приоритет за всяка партия, а изборните щабове да общуват по време на кампанията в опит да се предотвратят евентуални инциденти.

Година на развръзки

Смятам, че албанците при нас, но и в региона, координират своята дейност, когато става въпрос за техния национален интерес, обяснява Бучковски.

Изглежда развръзката на косовския въпрос навлезе в заключителна фаза. Очевидно е, че промяната на речника на Мендух Тачи, оттеглянето от каквато и да било подкрепа към Цървенковски и опозицията всъщност рисува реалната представа на един албански опозиционер. Той не бива със своите действия да застраши по-голямата и по-важна история в този момент, а това е приключването на разговорите между Белград и Прищина. При тези обстоятелства е очевидно, че международната общност се опитва да превърне 2013-та в година на развръзки. Оттук виждам, че нашите съграждани албанци и лидерите на техните политически партии са крайно внимателни и се опитват да останат неутрални в този изключително македонски сблъсък, обяснява Бучковски. Той твърди, че нито Тачи, нито Османи не криели, че международният фактор силно им влияе. Аз вярвам на Тачи за предупреждението на някои чуждестранни посланици той да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване