02/07/13 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Аятолах Хаменей отказа преговори със САЩ

Иранският върховен лидер Аятолах Хаменей отхвърли предложението на САЩ за преки преговори по ядрената програма, предаде Би Би Си.
В реч, качена в интернет, той подчерта, че САЩ предлагат разговори, докато са „насочили оръжие срещу Иран“. „Иранската нация не може да бъде сплашване“, добави той.
В събота вицепрезидентът Джо Байдън предложи преки преговори на Иран, отделно от многостранните, които трябва да се подновят по-късно този месец. В същото време САЩ разшириха във вторник санкциите срещу ислямската република, целящи да не може тя да харчи парите си от петрола.
Техеран винаги е отхвърлял подозренията, че развива ядрена програма , която не е за мирни цели. Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия досега проведоха серия преговори по тази тема в последните години. Но разговорите винаги свършваха с искането на Техеран западните държави първо да махнат санкциите и едва след това той обещава да внесе прозрачност в плановете си.-Това не се приема от преговарящата шесторка. Поредният кръг от този диалог трябва да се състои на 26 февруари в Казахстан.
Иран и САЩ нямат дипломатически отношения от 1979 г.
Байдън направи предложението за ирано-американски преговори по време на Мюнхенската конференция за сигурност преди седмица. Веднага след това иранският външен министър Али Акбар Салехи приветства предложението с условието, че „САЩ имат същите искрени намерения да бъде решена кризата“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване