02/07/13 09:46
(http://www.klassa.bg/)

Властите в Япония предложиха нови стандарти за безопасност за АЕЦ

Новите стандарти за японските атомни електроцентрали, които се разработват в Япония, ще вземат под внимание възможността не само от цунами и земетресения, но извънредни ситуации, като нападение на терористи, самолетни катастрофи, хакерски атаки срещу сървърите, бомбени взривове и други. Проектът на новите стандарти за безопасност е публикуван на сайта на Комисията по контрол на атомната енергия и е предложен за обществено обсъждане, предаде РИА Новости.
Основа за принципите за сигурност стана опитът от аварията на АЕЦ „Фукушима-1”, когато централата не издържа двоен удар на стихии – подземен трус и цунами, силата на които преминаха всички прогнози. Новите стандарти трябва да подготвят японските АЕЦ за справянето с най-малко вероятните и непредвидени ситуации. Съгласно плана всички звена на системата за сигурност трябва да бъдат дублирани – предлага се създаване на два центъра за управление на станциите, единият от които ще бъде значително отдалечен от централата. На разстояние от централите ще бъдат създадени допълнителни източници на електричество и вода за охлаждане на реакторите.
Новите стандарти значително затягат изискванията към геотехническите параметри на АЕЦ. Ако бъде установено, че АЕЦ е разположена върху тектоничен разлом, дори и да бил подвижен през последните 400 000 години, нейните реактори ще бъдат демонтирани.

















РИА Новости


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване