02/07/13 17:53
(http://www.hsnovini.com/)

Експертен съвет против пречиствателна в Меричлери

Иво Димов: Решението е в изграждането на водопровод

Съществуват редица пречки за изграждане на пречиствателно съоръжение за питейна вода в Меричлери, посочва в становището си експертния съвет по устройство на територията в община Димитровград. На различни мнения по въпроса днес бяха кметът на общината и председателят на местния общински съвет.

На последното си заседание, общински съвет подкрепи докладната внесена от председателя на ОбС Стефан Димитров, с което  даде старт на процедура за изграждане на пречиствателно съоръжение в Меричлери. Мнение трябваше да даде експертен съвет. На заседанието е разгледано и предложение на фирма от Аксаково, която иска да изгради съоръжението.

“За съжаление в становището на експертния съвет не се дава положителна оценка за това да стартираме процедура за изграждане на пречиствателно съоръжени. “, заяви на пресконференция днес Стефан Димитров и даде несъгласието си с констатациите на експертите.  Според тях трябва да бъде отреден терен за съоръжението. “Няма как да се строи без да бъде променено предназначението на терена”, коментира той.

Стефан Димитров: Пари за пречистраветла станция могат да се усвоят от програмата за развитие на селските райони

Според кмета Иво Димов проблемът е, че за да се направи пречиствателна станция трябва да се определи площадка извън регулацията на Меричлери, а процедурата за промяна на статута на земята ще отнеме повече от  6 месеца. Това трябва да се съгласува с поне три министерства.

Според екпертите, проблем е и извозването на арсена, който ще се получава при пречистването на водата в Меричлери.  “Да колегите са прави. Това е опасен отпадък. В България съществуват депа, на които може да бъде депониран арсена”, сподели Димитров.  Според кмета това ще доведе до редица разходи по закупуване на специализиран автомобил и транспортирането на арсена в депо, каквото на територията на областта няма. Решението на проблема според него е в изграждане на водопровод.

“Имаме избрана фирма изпълнител и с нея предстои да подпишем договор за изграждане на първия етап на водопровода от Димитровград до кв.Черноконево. Стойността, която е отпусната от Междуведомствената комисия по бедствията и авариите е 1 443 000 лв.”, заяви кметът Иво Димов. Общината разполага и с техническо становище от ВиК – Стара Загора от 2010 година, в което дружеството предлага да изгради водопровод от село Златна ливада до Меричлери за 225 000 лева. Този вариант според градоначалникът е бил най-изгодния, но не знае защо предходното ръководство на общината не е одобрило предложението.

 

Първият етап от прекарването на водопровода от Димитровград до трите крайни квартала се очаква да приключи в рамките на 5 месеца, от датата на подписване на договора с фирмата изпълнител, предвижка кмета. Той ще съдейства за осигуряването на средства за втория етап от водопровода до Меричлери от междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Разчетени средства за финализиране на водопровода няма, след като засега финансово обезпечен е единствено първия етап от изграждането му, заяви Димитров. 2014 г. общината попада в програмата за развитие на селските райони. Това може да бъде  алтернативно финансиране за  пречиствателната станция, предложи той .

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване