02/07/13 00:24
(http://e-vestnik.bg/)

Ефектът от документите „Буда”. Защо пък точно сега? Кой седи отзад?..

Планът за действие по ДОН “Буда”. Снимка: “Биволъ”

Трети ден сайтът „Биволъ” пуска документи от папка „Буда” от архива на ЦСБОП. Последните от тях показват, че премиерът Борисов е разработван като част от криминалния контингент (виж тук). Тоест причината не е заради взривената кола на приятелката му, или затова, че пазил Тодор Живков, както той самият каза пред медиите. Борисов дори се скара на журналистите, че можел на всичките да им спретне по едно такова ДОН – дело за оперативно наблюдение. Документите го провокираха да изговори толкова лъжи и недопустими неща, че само това като ефект от тях беше достатъчно. Но има и още.

Излизането на бял свят на тези документи срещна и критики. Защо точно сега? Кой ги пуска? Защо точно „Биволъ”, кой им плаща? Това било наливане на вода в мелницата на БСП и т. н.
Така ли е наистина?

Няма нормален журналист или вестник, който да получи такива документи и да не ги пусне. За пеевските медии и за други подобни не става дума. Те не са нормални. Затова най-напред всички те трябва да си отговорят на въпроса защо точно на „Биволъ” ги изпращат тия документи. Ето защо – защото другите са компрометирани и конюнктурни. Няма да пуснат такива документи или ще ги търгуват срещу бонбонче от властта. Съвсем не искам да кажа, че сайтът „Биволъ” е единственият, образецът на журналистика, но обвиненията, че обслужвал Румен Петков или нещо подобно, са нелепи. Та в този сайт и срещу Румен Петков имаше публикации, и срещу кого ли не.

Кой смята, че тези документи не трябваше да бъдат публикувани?

А може би, ако някоя медия получи такива документи, трябва да ги скрие, за да не навреди на Борисов? Това ли е логиката? Да ги скрие, за да не помогне на БСП да го бие на изборите? Или да ги изтъргува с Борисов и ГЕРБ?

Иначе ефектът от тези документи заслужава специален анализ. Получи се нещо ненормално, някаква истерия, шум.
Борисов е хващан в лъжа и друг път, закован е и в закононарушения. Правил е скандални изказвания или действия. Например той вкара свой бивш авер и съдружник в ареста и го обяви за „Октопод”. Това в нормална страна не може да мине, без медиите да разпокъсат премиера с въпроси.

Скандалът с Мишо Бирата беше толкова явен и шумен, а му се размина. След година Борисов сам си призна онова, което отначало отричаше. И нищо особено.

Планът за действие по ДОН “Буда”. Снимка: “Биволъ”

За миналото му е писано десетки пъти. Секретни грами на американски посланици, доклади, публикации в чужбина. Съобщения от съда в Белград, където и Сретан Йосич, и свидетел срещу него разказваха как неговият човек в България бил сега кмет на София. И т. н.

Но изведнъж няколко документа, които не съдържат кой знае какво, или поне нищо, за което Борисов може да бъде съден, предизвикаха небивал шум. Самият Борисов подскочи като ужилен, МВР се разтича да опровергава, бивши шефове на ЦСБОП – също.

Какво толкова?

Има обяснение. Досега за миналото на Борисов се е говорило на 2-3 вълни. Първата – когато го назначиха за главен секретар на МВР 2001 г. Тогава излязоха публикации, но много бързо той стана любимец на медиите и те не даваха косъм да падне от главата му години наред. След това повод да се извади на показ миналото му беше една статия в американското списание „Конгрешънал куотърли”. И това мина и замина. Следващата вълна беше, когато „Биволъ” публикува грамите на американските посланици.

И сякаш след всичко ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване