02/07/13 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Защо вълната от фалити е добра новина за САЩ?

„Американците са прочути със своята бизнес находчивост и предприемчив дух, но като цяло са смятани за лоши длъжници“, пише Алексис дьо Токвил, известен с анализите си на американското общество французин. Токвил прави наблюдението си през 1831 г. във връзка със забележителната честота, с която гражданите на страната изпадат във фалит.
Днес американската икономическа система, силно повлияна от разбирането, че провалът е неизбежен, макар и нежелан елемент от всяко бизнес начинание, прави това, което умее най-добре – обновява се. Фактът, че Европа очевидно не е способна на същото, би трябвало да гарантира ориентирането на инвестиционните потоци предимно към САЩ с времето. Въпреки че в момента еврото е предпочитано заради по-високите лихви в региона, бъдещето на долара е по-светло. Една от основните причини е, че американската икономика има по-добър механизъм за разчистване на дълговете си.
В сряда Патрик Донахю, изпълнителен директор на USPS, държавните пощи в САЩ, обяви специфични промени в графика за доставки, включително премахване на съботните пратки. Никой не иска да се озове в съда по обявяване в несъстоятелност (непосредствените последици са вредни както за длъжника, така и за кредитора), но бизнес сривовете и загубата на работни места са нещо естествено, така че натоварените американски съдилища осигуряват механизъм за прочистване на финансовата система. Държавата е на чисто, засегнатите страни продължават с живота си и опитват късмета си другаде.
През 2011 г. имаше 1,36 млн. банкрута на физически лица в САЩ, което означава по 450 на всеки 100 хил. души. Еквивалентни данни не са налични за еврозоната като цяло, но националната статистика показва, че регионът опрощава дългове с много по-бавно темпо. Данните на Creditreform, германска компания за управление на задължения, показват, че шест относително богати страни членки (Германия, Франция, Австрия, Финландия, Холандия и Испания) са със средно съотношение на индивидуалните процедури по несъстоятелност от 96 на 100 хил., под една четвърт от равнището в САЩ.
Убедително експозе на Габриеле Щайнхаузер и Матю Далтън от „Уолстрийт джърнъл“ описа миналата седмица предизвикателствата, с които се сблъскват европейците при разчистването на дълговете си. В Испания, където спукването на огромния жилищен балон и резкият скок на безработицата оставиха милиони собственици на жилища с ипотека над стойността на домовете им, няма механизъм за отчисляване на неизплатени задължения на физически лица. Поставени в трайно състояние на фалит, тези хора трудно могат да наемат апартамент или сключат договор с мобилен оператор, което в голяма степен обяснява защо през 2011 г. в Испания са започнати едва 999 процедури по обявяване в несъстоятелност.
В Ирландия, друга разтърсена от кризата членка на еврозоната с огромен брой разорени собственици на жилища, едва 30 души са подали документи за фалит през същата година. Логично е да се предположи, че мнозина са предпочели да не прибягват до тази мярка заради закона, според който дълговете се опрощават едва след 12 години, в които съдът се разпорежда с финансите на длъжника и налага почти целия разполагаем доход да бъде използван за удовлетворяване на кредиторите.
Задлъжнелите испанци и ирландци трябва да избират между две злини. Няма механизми за опрощаване на индивидуалните задължения, а правителствата са толкова ограничени от програмите за икономии, наложени от кредиторите им в ЕС, че държавните средства за социално подпомагане също се свиват. И така, докато американските домакинства използваха просрочията на ипотеки, за да редуцират общия размер на неизплатения си дълг с над $1 трлн. от началото на криза през 2008 г., задълженията на домакинствата в еврозоната изобщо не са намалели. Това означава, че на европейските потребители ще трябва много повече време, преди отново да започнат да харчат повече.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване