02/07/13 23:39
(http://e-vestnik.bg/)

Кое е важно в новините? Темите у нас и в нормалния свят

Едно сравнение – какво ще следят българските медии през 2013 г. и какво -  “Нюзуик”

Може ли с нещо да ни изненадат българските вестници?

„Буда”, Борисов, ГЕРБ, Станишев, БСП…

Ако някой направи една класация за основните теми на медиите през идващата година, тя ще изглежда така:
Борисов, изборите, парламентът, правителството, пак Борисов, цената на тока, парното, пенсиите, пак Борисов, престъпност, малко Станишев, малко Яне Янев, какво каза Брюксел и т. н.

В България има и няколко важни теми, които никой не следи – обезлюдяването на селата, нестихващата емиграция – тоест обезлюдяването на самата България, упадъкът на образованието, фалитите на малките фирми и производители в кризата и мн. др.

А за новините от чужбина, освен от Брюксел, има цял един свят, който остава скрит за българския читател. От следващите редове ще стане ясно какъв е той.

Ето какво направи в първия си брой на годината списание „Нюзуик” - водещите редактори набелязват темите, за които ще четем на страниците на списанието.
Ето как изглеждат те:

Правата на жените в Индия

„Пролетта” като метафора изгуби блясъка си миналата година в арабския свят. Но в Индия – тази огромна, сложна, демократична страна на изток от сирийските размирни градове и гъмжащите от хора улици в Египет – думата започва да се произнася с все по-голяма страст. Групово изнасилване с неописуема жестокост предизвика протести за социална и политическа промяна, които може да се окажат неудържими през 2013 г.
Индийската демокрация отдавна е впечатляващо и в много отношения невероятно явление: функционира в държава с милиардно население, което говори 20 различни езика, вярва в цяла плеяда несъвместими богове и е неизлечимо разединено на касти и райони. Но въпреки всичко гласува и избира правителства години наред, и то почти винаги мирно.
Независимо от моментната стагнация, демокрацията осигурява главоломен икономически растеж през последните години, който увеличава благосъстоянието на индийците и едновременно с това им дава повече права. Но най-чудовищните проблеми на Индия са свързани с отношението към жените. Изнасилването през декември, което се разигра в движещ се автобус по улиците на Ню Делхи, беше едно от хилядите, случили се през миналата година в Индия, и то от малкото, обявени официално. Но арогантността, зверството и факта, че жертвата почина – за срам на индийците в болница в Сингапур, в която беше откарана със самолет, - разбуни духовете. Младежите в градовете, които по традиция не се интересуват от политика (главно заради цинизма, породен от напълно разбираемото презрение към индийската политическа класа), за няколко седмици се превърнаха в непреодолима политическа стихия. Както един уважаван индийски коментатор писа: „Хората се променят, а политическата класа - не. Разминаването няма да е до безкрай. Много скоро стремежът към една Индия, отстояваща правата си, ще намери политическия си израз.” Очаквайте „Индийската пролет” тази година.


Фракинг

Тези, които се питат, откъде ще дойде следващият тласък за американската икономика не бива да гледат към Вашингтон и държавните пари. Вместо това трябва да се обърнат към вътрешността на страната и нарастващия енергиен излишък на Америка.
Фракингът увеличи многократно добива на природен газ (с близо една-четвърт за последните пет години) и нефт. През 2012 г. САЩ произведоха повече петрол отколкото в годините след 1998 г. Но това е само началото. Министерство на енергетиката предвижда, че американският добив ще се увеличи с още 10% до 10,6 милиона барела на ден до края на 2012 г. – като голяма част ще бъде добит в Северна Дакота, Монтана или Тексас.

Безпилотни самолети

Либералите и защитниците на граждански права, които се надяват, че през 2013 година Барак Обама най-сетне ще затвори Гуантанамо, да не бързат. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване