02/07/13 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли да остане този премиер след всички афери?

След като стана ясно, че премиерът Ивица Дачич се е срещал с хора от престъпния свят, легитимността му да води сръбското правителство е силно накърнена, смятат събеседници на “Блиц”. Те предупреждават, че най-лошото решение на ситуацията би било председателят на Сръбската прогресивна партия (СПП) Александър Вучич и лидерът на социалистите (Дачич) да постигнат безпринципен компромис и да потулят тази афера.

Владимир Тодорич от Центъра за нова политика направи оценката, че никога в историята си Сърбия не е имала премиер, който да изгуби летитимност по този начин. “Обвиненията са крайно сериозни и трябва да се изяснят. Този случай не бива да се потулва. Ако партньорите на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) участват в потулването му, по някакъв начин биха станали нейни (на СПС) съучастници”, каза Тодорич.

Той посочи, че Дачич има неблагодарната роля да приключи работата около Косово и “изглежда, че коалиционните му партньори няма да му пречат в това”. “Международната общност би искала този етап от преговорите с Прищина да приключи преди изборите, поне до доклада на Европейската комисия. Не вярвам някой да се скара с Брюксел”, посочи Тодорич. Чедомир Чупич, преподавател във Факултета по политически науки, смята, че Дачич трудно може да остане на поста премиер, ако подозренията, че е знаел, че се среща с престъпници, се потвърдят.

“Ако пък се установи, че не е знаел, че става дума за членове на наркоклан, това ще е изиграване от службите и някой ще трябва да отговаря за това. В такъв случай Дачич е постъпил непредпазливо, което не е свойствено за толкова опитен политик”, казва Чупич. Според него най-лошият вариант е Вучич и Дачич да направят безпринципен компромис заради оцеляването на правителството, а обществеността да не узнае истината.

Професор Сърбиянка Турайлич казва, че освен Дачич, авторитета си са загубили и всички онези, които в продължение на години са знаели, че премиерът се е срещал с престъпници. “Смаяна съм от факта, че всички са мълчали, а днес избори иска опозицията, която е замесена във всичко това и която е отговорна толкова, колкото и Дачич. Не бих се изненадала обаче, ако тази афера бъде потулена, защото сме майстори на това”, заключава г-жа Турайлич.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване