02/07/13 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Обама номинира бизнесдама за вътрешен министър

Президентът на САЩ Барак Обама номинира за поста министър на вътрешните работи бизнесдама, която е главен изпълнителен директор на компанията за стоки за активен отдих - Recreational Equipment Inc (REI), предаде Би Би Си. Ако кандидатурата й бъде гласувана, Сали Джуъл ще замени на поста Кен Салазар в новата администрация на Обама. Една от основните й задачи ще бъде защита на държавните земи, в това число на националните паркове и крайбрежни територии. В САЩ, за разлика от останалите страни, министърът на вътрешните работи се занимава преди всичко с опазване на природните ресурси, геоложките проучвания, добива на полезни изкопаеми и териториите за отдих. Въпросите за сигурността в САЩ са поверени на министерството за вътрешна сигурност, отбелязва Би Би Си. .
Джуъл (56 г.) има достатъчно опит, както в областта на добива на полезни изкопаеми, така и за опазване на природните ресурси, отбелязва „Ню Йорк таймс“.
Тя е родена във Великобритания, но от малка живее в САЩ. Работила е като инженер в Mobil Oil, дълго време е била и в банковата сфера. От 2005 г. оглавява REI.
Представяйки кандидатурата й , Обама подчерта, че това ще бъде първият човек на този пост, прекарал повече от месец в Антарктида.
Още при първия си кабинет, Обама бе критикуван, че няма баланс между половете в него.
Ройтерс съобщава, че президентът е избрал за поста министър на енергетиката ядрения физик Ернест Мониз. В момента той му е съветник по въпросите на науката и енергетиката. От 2009 г. енергиен министър бе нобеловият лауреат Стивън Чу.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване