02/07/13 13:35
(http://www.klassa.bg/)

Растеж на промишлеността и срив на строителството

Ръст на промишленото производство в България с 4.1% през декември 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г., както и спад на месечна основа в строителството от 10,4% отчете в четвъртък  НСИ.  Понижението при гражданското и инженерно строителство е 18,6%, а годишният спад на общия индекс на строителната продукция е бил 15,1% през декември, като при сградното строителство той достига 15,4%, а при гражданското и инженерното – 14,7%.
На месечна база българската промишленост е нараснал през последния месец на миналата година с 2.4%.
През декември 2012 г. спрямо ноември е регистрирано увеличение в добивната промишленост с 21.9%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.6%, докато в преработващата промишленост е отчетен спад с 0.2%.
По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 15.6%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15.0%, производството на напитки - с 12.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10.9%, производството на химични продукти - с 9.1%.
На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.2%, и в преработващата промишленост - с 2.3%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 7.4%.
По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 89.2%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 39.1%, при производството на електрически съоръжения - с 23.7%.
Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 20.0%, производството на химични продукти - с 15.5%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 11.5%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване