02/07/13 04:48
(http://www.klassa.bg/)

САЩ са готови да помагат на всички обидени на „Газпром”

Все повече европейци са завладени от надежди относно шистовия газ. Вчера стана известно, че Литва и Румъния започват геоложки проучвания на собствени находища на шистов газ. А на Украйна американците обещават екологично чиста технология за добив. В същото време според експертите към днешна дата не съществува екологично безопасна технология за добив на шистов газ, пише „Независимая газета”.
Натискът на конкурентите върху руската компания „Газпром” се засилва с всеки ден. Вчера стана известно, че Литва и Румъния започват геоложки проучвания на собствените перспективни находища, а Украйна вече подписа договор с „Шел” за проучвания. При това американските чиновници заявяват, че са готови да споделят с Украйна технологии за екологично безопасен добив на шистов газ. „САЩ притежават технологии за екологично безопасен добив, като са готови да споделят този опит с Украйна”, заяви представителят на Държавния департамент на САЩ по въпросите на международната енергетика Карлос Паскуал по време на заседание на украинско-американската работна група по въпросите на енергийната сигурност. Той отбеляза, че през последните години САЩ значително са увеличили добива на шистов газ, което им позволи да се откажат от покупките на въглеводороди от чужбина.






















„Независимая газета”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване