02/07/13 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Търговията на дребно се свива

НСИ отчита спад с 0.5% на оборота на търговците на дребно в страната през декември спрямо ноември, съобщиха от института в четвъртък.
На годишна база може да се гори направо за срив в сектора, като търговията на дребно, без продажбите на моторни превозни средства, се с свила с 5.5%.
Спрямо ноември 2012 г. е налице ръст в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, както и при храните, напитките и тютюневите изделия, който обаче се дължи на коледните и новогодишни празници.
В същото време поръчките на стоки по интернет и през телефон са намалели с 16.8%, покупките на компютри и телевизори са се свили с 1.6%, а при фармацевтични и медицински стоки има спад с 1.2%.
За оборота на търговията на дребно на годишна база най-силен ръст има именно при покупките през интернет – с 6.8%. Но спадът при битовата техника, мебелите и другите стоки за бита е с 13.5%, а при компютърната и комуникационната техника - с 11.6%. НСИ отчита понижение с 4.3% дори в търговията с автомобилни горива и смазочни материали, въпреки по-високите им цени.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване