02/08/13 09:46
(http://www.klassa.bg/)

10.4 млн долара за картина на Ботичели

По време на търга Renaissance картината „Мадона с Младенеца и младият Свети Йоан Кръстител”  от Сандро Ботичели , беше продадена от Christie’s на рекордната за художника цена от 10.4 млн. USD, съобщи сайтът на аукционната къща.

Шедьовърът на един от най-ярките представители на флорентинската школа и на Ранния Ренесанс (1420-1500) беше продаден значително над първоначалната оценка, която беше за 5-7 млн. долара.

Творбата, позната още като „Мадоната на Рокфелер” , е наречена на името на един от предишните й собственици: милиардерът и филантроп Джон Рокфелер, който я придобива през 1931 г. След неговата кончина платното е наследено от синът му Уинтроп Пол Рокфелер , а на 8 януари 1981 г. е продадена на търг в Sotheby’s (Ню Йорк) и окончателно напуска семейната колекция.

От 1987 г., в продължение на пет години, изпълнената в темпера, маслени бои и злато композиция с размери 46.3 x 36.8 см, е собственост на японската Ishizuka Collection, а на 21 май 1992 г., на аукцион в Christie’s, е купена за 440 хил. евро от анонимен частен колекционер, чието притежание остава до вчера.

За последен път „Богородицата на Рокфелер” е показвана пред публика от 11 март до 11 юли 2004 г. в изложбата „Ботичели и Филипино: Страст и изящество във флорентинската живопис от XV в.”  Преди това възможността да се насладят на изключителното майсторство на италианския художник са имали ценителите в Париж (2003-2004), в Сантяго, Чили (1995), в Мексико сити (1994) - където шедьовърът е показан за първи път от 1912 г., когато е част от „Зимната изложба” (The Winter Exhibition) на лондонската Кралска академия . По време на вчерашния търг в Rockefeller Plaza бяха продадени ренесансови образци за над 42.6 млн. USD, а най-висока цена - 12 962 500 USD - беше платена за „Мадона с Младенеца”. На голям колекционерски интерес се радваха още: живописното платно „Девата и Младенеца със спящото дете Свети Йоан Кръстител” от Лукас Кранах Младши , купена за над 1.76 млн. долара; рисунка на Свети Бенедект от Рафаело  - продадена за над 1.2 млн. долара; и рисунката по библейски сюжет „Потъването на армията на Фараона в Червено море” от венецианския гений , която смени собственика си за малко над 850 хил. долара.
На 29 януари, също в Christie’s, за 6 млн. долара беше продадена колекция от гравюри на класика на Северния Ренесанс Албрехт Дюрер . Най-висока цена беше платена за неговата прочута гравюра върху дърво „Носорогът”  - 866.5 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване