02/08/13 17:39
(http://www.klassa.bg/)

185 г. от рождението на Жул Верн

наменитите произведения на Верн като "Децата на капитан Грант", "Тайнственият остров", "Около света за 80 дни", "Пътешествие до центъра на Земята", "От Земята до Луната" станаха любимо четиво на юноши и девойки от цял свят и завинаги бяха причислени към златния фонд на световната литература

Във Франция днес отбелязват 185-та годишнина от рождението на родоначалника на научната фантастика, писателя Жул Верн, съобщава ИТАР-ТАСС.

Почти две столетия, след като той се появи на бял свят неговото творчество не е изгубило актуалността си. Прозренията на Жул Верн изпревариха своето време и неговите идеи са превърнати в реалност, след като бяха разработени от съвременните учени.

Бъдещият литератор е роден през 1828 година в град Нант в Западна Франция в семейство на адвокат. Родителите му искали Жул да тръгне по стъпките на баща си и да изучи тънкостите на правото в Париж. Но още в юношеска възраст младият Верн направил своя избор, като решил да се посвети на литературата. През дългия си живот той написа над сто романа, разкази, пиеси и даже една песен.

По данни на ЮНЕСКО Жул Верн в наши дни е вторият превеждан писател в света, който отстъпва единствено на Агата Кристи. Неговите книги са преведени почти на 150 езика, припомня БТА. Знаменитите произведения на Верн като "Децата на капитан Грант", "Тайнственият остров", "Около света за 80 дни", "Пътешествие до центъра на Земята", "От Земята до Луната" станаха любимо четиво на юноши и девойки от цял свят и завинаги бяха причислени към златния фонд на световната литература.

Общопризнат е "пророческият дар" на писателя, който в своите творби успя да изпревари много от изобретенията на бъдещето - аквалангът, телевизорът, хеликоптерът и самолетът, полетите в космоса. Неговите идеи, смело изказани още през XIX век, продължават да имат реално очертание и в началото на Третото хилядолетие. Паметта на Жул Верн и до днес е жива във Франция.

В Нант има музей, посветен на творчеството и на живота му. Музей има и в близкия гр. Амиен, където писателят завършва земните си дни. На името на Жул Верн е кръстен известният ресторант на Айфеловата кула в Париж. Тази забележителност на френската столица също се счита за плод на едно от пророчествата на литератора.

В негова чест бе кръстен и първият космическа автоматичен товарен кораб от серията ATV, създаден от Европейската космическа агенция за обслужването на Международната космическа станция, припомня агенцията.






















ИТАР-ТАСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване