02/08/13 20:30
(http://www.klassa.bg/)

28 годишна жена надраска картината "Свободата води народа" в Лувъра


Жена надраска картината "Свободата води народа" в клона на Лувъра в гр. Ланс малко преди затварянето на музея вчера, съобщи АФП. Надписът "AE911" е с маркер и е направен в долната част на картината. Той е дълъг 30 см, като буквите са високи 6 см. Тъй като е повърхностен, почистването му би трябвало да е лесно, съобщиха от Лувъра, цитирано от британският вестник "Телеграф" Дебелият слой лак е предпазил шедьовъра. Картината ще може да бъде възстановена без да бъде сваляна от стената. За целта галерията, в която е изложена, днес е затворена за посещение.

Надраскалата картината жена е на 28 години. Тя е задържана веднага от охраната и посетител.
Полицията все още се опитва да установи мотивите й.

Надписът насочва към сайт в интернет, посветен на конспираторските тези за атентатите от 11 септември и настояващ американският Конгрес да проведе "наистина независимо разследване".

"Това не е жест на уравновесен човек" - каза прокурорът и уточни, че е поискал младата жена да бъде прегледана от психиатър.

"Свободата води народа" на Дьолакроа е заета на новия клон на Лувъра в Ланс за една година. Тя е вдъхновена от трите "славни" дни на френската революция от 1830 г. - 27, 28 и 29 юли. Картината се смята за култово платно, символ на революционния дух на французите. Ръководството на Лувъра веднага изпрати опитна реставраторка, която да прегледа картината на място.

Миналата година руският гражданин Владимир Уманец повреди картината "Черно върху кафяво" на американския художник абстракционист Марк Ротко (markrothko.org) в лондонската галерия за съвременно изкуство "Тейт".

Уманец пристигнал в Лондон преди няколко години и работил като боклукчия. Той посетил галерията, за да направи надпис върху картина на Пикасо. Но впоследствие плановете му се променили и младият мъж проникнал в залата, където били изложени работите на Ротко.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване