02/08/13 09:46
(http://www.klassa.bg/)

Акад. Воденичаров: Ще има увеличение на учителските заплати

Ще има увеличение на учителските заплати. В това увери новият образователен министър акад. Стефан Воденичаров в предаването "Преди всички" по БНР.

Днес академик Воденичаров ще се срещне с ректорите на всички университети, с председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация и с представители на Българската академия на науките. На срещата ще бъде обсъдено състоянието на Фонд „Научни изследвания”.

Хората в Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не могат да бъдат административно отстранени. Трябва да подадат оставки. Проф. Гюров е подал оставка само като председател, останал е член на Изпълнителния съвет. Христо Петров вече не е управител, само юрисконсулт. Той трябва да направи отчет за фонда преди да напусне.

Трябва да се изготвят нови правилници в самия фонд, има много неща да се правят по разработване на правилата.

Проблемът не търпи отлагане.Мнението на гилдията е важно. В момента тя трябва да е единна. Финансирането на БАН не бива да се бърка с финансирането на Фонда за научни изследвания. За науката също има надежда, че в скоро време ще има добро решение.

Очакванията на хората от фонда бяха много големи. Ще се опитаме да възстановим надеждите.

Нещата със Закона за училищното образование не се придвижват с много добро темпо, каза още акад. Стефан Воденичаров.

Има много спорни въпроси. Например, практиките в чужбина показват, чев различните страни няма ограничения за броя на учебниците. Учебниците по математика за 6 клас в Австрия са над 20, в Чехия – 16, при нас са три. Децата се развиват по различен начин и различно темпо.

Ще се обсъжда и бъдещето на Студентски град, който според акад. Воденичаров вече не отговаря на името си.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване