02/08/13 23:09
(http://e-vestnik.bg/)

Белград и Прищина вече разговарят

в. Вечерне новости

Нов етап в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина започна в сряда в Брюксел, където за пръв път се срещнаха президентът на Сърбия Томислав Николич и президентът на временните институции в Прищина Атифете Яхяга под покровителството на европейския шеф на дипломацията Катрин Аштън.

Двете страни останаха и след петдесетминутния разговор на своите добре известни позиции. Николич настояваше, че не признава независимостта. Яхяга - че става дума за среща на две равноправни държави. Общото впечатление е, че срещата не осигури крачка напред по отношение на най-голямото препятствие - въпроса за статута на Косово.

Тази среща не е мотивирана от желанието да признаем независимостта на Косово, а страстите да се успокоят, да се стигне до договор и да си сътрудничим, за да напредваме.

Ясно заявих, че без Сърбия няма независимост на Косово, няма членство в ООН, докато съществуват такива Обединени нации и последното нещо в живота е да приема и одобря Косово да тръгне по пътя на независимостта, заяви сръбският президент Николич след срещата. Той заявил на Яхяга, че ако продължи да настоява че Косово е независимо, диалогът не може да върви в посока постигане на общо решение.

В брюкселските разговори президентът на Сърбия подчерта, че желанието на Белград е на Балканите да има мир. Движих се в рамките на резолюцията на Скупщината на Сърбия и обясних на Аштън и Яхяга кои са възможностите, които предлагаме на Косово да се развие и да даде възможност на всички граждани да живеят добре. Заявих, че и нашите преговарящи няма да излизат от рамките на резолюцията, каза Николич.

Тази първа среща Николич окачестви като полезна, добавяйки, че не вижда как ще се срещат в бъдеще, ако не намерят общи теми. Той обясни, че на тази среща не е било предвидено да се отварят някои теми, тъй като външната и вътрешната политика се водят от правителството на Сърбия.

Ще видим дали ще има още срещи. Може да се срещаме като Северна и Южна Корея години наред и само да казваме “добър ден”, но така си губим времето, а нормалният свят не може нас да чака, заключи Николич. Той добави, че Аштън не му е посочила нито една причина за съмнение, че през април Сърбия няма да получи позитивен доклад на Европейската комисия.

Атмосферата на срещата бе конструктивна. Разговаряхме за текущия диалог между премиерите Дачич и Тачи. А сега се захващаме с въпроса за Северно Косово и предстоящите седмици ще бъдат ключови. И двамата ме увериха в продължаване на тяхната подкрепа и ангажираност към диалога и европейския дневен ред, изтъкна Катрин Аштън.

За Атифете Яхяга това бе първата междудържавна среща между Косово и Сърбия на ниво президенти. Тук сме равноправни, като независими и суверенни държави, каза тя. Николич потвърди, че се е ръкувал с президентката и припомни, че сам преди два месеца е предложил срещата.

За жалост, Яхяга с клишетата от учебниците за човешките права, по-добрия живот и членството в ЕС, заяви, че е необходимо двете независими държави да сътрудничат по-добре и да забравят миналото, в което бяха в конфликт, каза той. Николич се спря и на работата на правителството и премиера Ивица Дачич.

Имам доверие в правителството на Сърбия. Не ме интересува какво става в личен план с министрите, премиера, това не е работа за мен, а за медиите, но не сами да си правят историята. Не съм разочарован от Дачич, докато някой не ме увери, че е извършил нещо, заради което не е достоен за този мандат. С оглед на това как досега правителството работеше, това правителство е достойно за мандата, който му поверих, каза Николич.

БТА

Публикувана на 02/08/13 23:09 http://e-vestnik.bg/16812/belgrad-i-prishtina-veche-razgovaryat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване