02/08/13 11:38
(http://www.klassa.bg/)

„Газпром” и „Лукойл” получиха правото да усвояват суровините на Каспийско море

Руските компании „Газпром” и „Лукойл” най-накрая получиха правото да усвояват находището „Централное”. То се намира на шелфа на Каспийско море. За това те трябваше да станат партньори с най-голямата казахстанска държавна нефтогазова компания.
Сега руските компании трябва да получат лиценз, който ще им позволи да добиват въглеводороди.

Лицензът  трябва да бъде получен от Министерството на природата и Министерството на енергетиката на Русия. Шансовете да бъде постигната договорка с ведомствата оценява началникът на отдела за анализаторски изследвания на инвестиционната група „Универ” Дмитрий Александров:

- Мисля, че може да се разчита на това, защото то е в интерес на руската страна. И от страна на Казахстан надали може да има някакви претенции. За „Казмунайгаз” ще бъде интересно да получи достъп до ресурсите на нефта. Мисля, че в най-близко време ще видим активен стадии на усвояване на находищата.

Според закона, шелфа могат да разработват само компании, които се контролират от държава и с опит на работа в сферата не по-малко от 5 години. На тези изисквания отговарят само 2 предприятия в Русия: „Роснефт” и „Газпром”. Има надежда, че за частния „Лукойл” ще бъде направено изключение. Мнение на директора на Института за национална енергетика Сергей Правосудов:

- „Газпром” и „Лукойл” в съвместно предприятие вече отдавна провеждат геологично разузнаване. После, когато се промениха правилата за работа на шелфа, право получиха държавните компании. Но това се касае основно за Северния шелф, а „Лукойл” вече отдавна работи в Каспийско море.

„Лукойл” спечели правото за геологично разузнаване на Каспийския шелф преди почти 20 години. През 2003 година беше създадено съвместно предприятие с „Газпром”. Но скоро след това, разработката трябваше да бъде спряна. Това стана заради разногласията с Казахстан, в сектора на който се намират част от находищата. В резултат на това беше създаден триумвират с участието на две руски и една казахстанска компания. В съвместното предприятие едната половина принадлежи на „Казмунайгаз”, втората - на „ЦентрКаспнефтегаз”, която е разделена по равно между „Газпром” и „Лукойл”. Нови претенции към руските компании от страна на Казахстан няма да има, сигурен е Сергей Правосудов:

- Въпросът там, може би, е, как ще се разпределят дяловете. Но мисля, че ще се разберат. Казахстан е приятелска страна. Поне досега, винаги сме успявали да решим всички въпроси.

На 8 феврурари президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с държавния глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Страните възнамеряват да обсъдят целия спектър на руско-казахстанското взаимодействие. Не е изключено, една от темите на преговорите да стане работата на руските компании в Каспийско море.
















Александър Кашапов
 




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване