02/08/13 05:07
(http://www.klassa.bg/)

Иранската Сребреница

Ужасите, сполетели десетки хиляди иранци в годините след Ислямската революция, бяха формулирани в окончателното решение на Ирански трибунал. Описвано като „голямо постижение, чудо” от един от оцелелите, трибуналът заключава, че през 80-те Ислямската република е виновна за убийството на между 15 и 20 хиляди политически затворници.
Вдъхновен от трибунала „Ръсел”, сформиран от Бъртранд Ръсел и Жан-Пол Сартър за разследване на американските военни престъпления по време на Виетнамската война, базираният в Хага Ирански трибунал е създаден за документиране и оповестяване на престъпленията срещу човечеството на ислямския режим, оприличени на иранската Сребреница.
Британският съдия Джефри Найс коментира пред вестник “Индипендънт”, че „има много подобни трибунали по света, но особено забележителното за този е, че е създаден не от адвокати, а от иранската диаспора, от хора които са били измъчвани”.














“Индипендънт”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване