02/08/13 23:10
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще обуздае Хизбула?

Атентатът в Бургас е първият сериозен повод ЕС да обяви Хизбула извън закона, пише в. “Комерсант”. Бойците на Хизбула не са извършвали успешни операции в Европа от средата на 80-те. За ЕС събитията в Бургас станаха първият сериозен повод да обяви организацията извън закона.

Сред европейските държави само Великобритания и Холандия са включили до момента Хизбула в черните си списъци, при това Лондон смята за терористична организация само военното й крило.

Същевременно в системата от социални служби, благотворителни организации и училища, подпомагани от Хизбула в Европа, на законно основание работят хиляди хора. Ако 27-те членки на ЕС единодушно вземат решението, за което настояват Вашингтон и Тел Авив, всички европейски сметки и активи на тези организации ще бъдат замразени, изтъква всекидневникът.

В Европа няма единство по въпроса дали ЕС да включи Хизбула в списъка с терористични организации, посочва той. Колкото до сигурността, всяка промяна в статуквото ще засегне на първо място Германия и Франция, където живеят най-много привърженици на Хизбула.

Затова Берлин и Париж няма да бързат с вземане на подобно решение, коментира Клод Монике, директор на Европейския стратегически център по разузнаването и сигурността в Брюксел.

“Основната причина една терористична организация все още да не е смятана официално за такава в Европа обаче е политическа”, заявява експертът. Ключово според него е мнението на Париж, “който цени отдавнашните си връзки с Бейрут, включително с влиятелното политическо крило на Хизбула, което влиза в сегашното правителство”.

“Париж получава, и то с основание, предупреждения, че скъсването на тези връзки ще се отрази негативно на първо място върху ситуацията в Ливан и в Сирия. Затова се съмнявам ЕС скоро да промени своята позиция”, добавя Клод Монике пред “Комерсант”.

Сред страните в Евросъюза все още няма консенсус по въпроса дали шиитската партия Хизбула да бъде включена в списъка на терористични организации, отбелязва и ливанският в. “Л’ориан льо жур” под заглавие “Атентатът в България: какво ще реши ЕС?”.

Изданието коментира българското изявление, че Хизбула е замесена в миналогодишната терористична акция на летище Бургас, и декларацията на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, че държавите членки ще обсъдят подходящия отговор.

Смята се, че Франция има най-много резерви по повод това заклеймяване на Хизбула. Споделят ги също Италия, Кипър и Малта, твърди неназован дипломат от Брюксел, цитиран в статията.

Според някои експерти резервите на Париж и Рим са частично свързани с участието на двете държави в ЮНИФИЛ - мироопазващите сили на ООН в Ливан, пише вестникът. Освен това “страните от Южна Европа, за разлика от други, виждат и социалната страна на Хизбула, не само военния аспект”, посочва Андреа Деси от Института по международни въпроси в Рим.

Париж и Берлин споменаха за “съгласуване” на въпроса с европейските си партньори. Рим добави, че ще се ръководи от позициите на г-жа Аштън. Холандия и Великобритания обаче настояват за “ясно послание” към Хизбула, както пожела Вашингтон.

От 2004 г. Холандия заявява, че Хизбула трябва да бъде включена в черния списък на ЕС. Според Хага заключенията на България потвърждават холандската позиция, пише “Л’ориан льо жур”.

Под заглавие “Многонационално разследване на взрива в България” вестник “Ню Йорк таймс” пише, че служители от правохранителните и разузнавателните служби на няколко държави работят за откриването на двама предполагаеми членове на ливанската въоръжена групировка Хизбула, които вероятно стоят зад атентата срещу автобуса с израелски туристи. Вестникът съобщава, че те са ливанци с гражданство на Австралия и Канада, но подчертава, че българските власти не са съобщили имената на двамата, които може би са действали заедно с третия човек, случайно убит при поставянето на бомбата в багажното отделение на автобуса.

Нюйоркският вестник цитира българския вътрешен министър Цветан Цветанов, че двамата съучастници на загиналия са пристигнали със самолет във Варшава от Бейрут, а след това с отпътували с влак за България. ...

Публикувана на 02/08/13 23:10 http://e-vestnik.bg/16806/koy-shte-obuzdae-hizbula/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване