02/08/13 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Найлон, направен от скариди

Екип от европейски учени се опитва да използва  черупките на ракообразните за направата на пластмаси. Ако се окаже успешен, методът ще даде алтернатива за изработване на продукти, без базираното на петрола производство, съобщава phys.org.

След като бъдат изхвърлени от риболовната и хранителната индустрия, черупките от скариди и раци се превръщат в сериозен екологичен и здравословен проблем, тъй като са перфектна среда за развитието на куп патогенни организми.

Този проблем принуждава много държави да изгарят черупките, което е скъп и замърсяващ природата процес. Само в Европа годишно се изхвърлят 750 хиляди тона черупки от ракообразни, сочи статистиката.

За да реши проблема, Европейският съюз финансира изследователски проект, озаглавен ChiBio. Този проект има за цел да превърне черупките от скаридите и раците в полезни мономери – молекулите, от които се произвеждат пластмаси.

Днес индустрията разчита основно на петрола, за добива необходимите ѝ съединения за производството на различните гумени и пластмасови продукти.

По същество процесът, над който учените работят, се състои в разграждането на хитина (материал, изграждащ черупките), до базисни компоненти, като например, захарта глюкозамин. Впоследствие въпросните прости молекули може да се свържат в дълги полимерни вериги, т.е. пластмаси.

Според ръководителя на проекта ChiBio Ларс Виеман, технологията, която учените разработват, един ден може да се използва и за добив на ценни за индустрията вещества от хитиновите обвивки на насекомите и дори от различни видове гъбички.

Сега едно от предизвикателствата, което пред изследователите, е да се постигне нужната ефективност при преработката на черупките, която да позволи технологията да бъде приложена на практика.


















phys.org


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване