02/08/13 23:08
(http://e-vestnik.bg/)

Опасността да бъдеш “Афганистанска звезда”

Ройтерс

Латифа Асизи. Снимка: от тв екрана

Увита в хлабав шал, който покрива ефектната й телевизионна прическа, Латифа Асизи вдигна ръцете си в знак на победа, след като премина още един кръг от елиминациите в хитовото телевизионно шоу за издирване на таланти “Афганистанска звезда”.

Но тази победа избледнява на фона на по-голямата битка, която 17-годишната Асизи води - да следва мечтата си и да стане прочута певица, въпреки неодобрението на ултраконсервативното афганистанско общество.

“Независимо дали ще победя или ще загубя, семейството ми не може да се върне обратно вкъщи, твърде опасно е”, каза за Ройтерс в гримьорната на телевизионното шоу Асизи, която идва от относително либералната северна столица Мазар-и-Шариф.

Скоро след като се появява в шоуто през ноември, Асизи и семейството й напускат Мазар и се преместват в афганистанската столица Кабул. Нейната общност се разгневила заради участието й, казвайки, че противоречи на исляма жена да пее и да се появява по телевизията. Семейството й започнало да получава дори смъртни заплахи.

“Тук няма вече живот за Латифа след това, което направи. Ние не правим такива неща и не приемаме хора, които го правят”, каза Сайед Мохамад Касем, член от племето на Асизи в Мазар-и-Шариф.

Заплахите започнали след излъчването на нейното прослушване за “Афганистанска звезда”. Шоуто, което се излъчва вече шест години и се радва на 11-милионна публика, се превърна в основен начин за себеизразяване на младите афганистанци, които мечтаят да се прочуят като певци.

“Отидох на училище в деня, след като бе излъчено прослушването ми, за да се явя на финалния си изпит и съучениците ми започнаха да ми крещят ужасни неща и да ми дърпат косата”, каза Асизи с мек, тих глас. “Избягах разплакана”, продължи тя. “Дори учителите ми не се опитаха да ми помогнат.”

Асизи каза още, че след това е била изключена. Училищният директор Мухамад Каландери отрече това, когато бе запитан от Ройтерс и заяви, че Латифа може да се върне, когато пожелае.

Острата реакция, пред която е изправена Латифа, не е нещо необичайно за онези афганистански жени, които се превръщат в обществени фигури. Актрисите и певиците често биват подлагани на тормоз, понякога дори са бити и убивани.

В документален филм за “Афганистанска звезда” от 2009 г. една участничка бе принудена да напусне родния си град Херат в западната част на страната, след като по време на нейно изпълнение покривалото й за глава се свлече върху раменете й.

Докато талибаните бяха на власт между 1996 и 2001 г., на жените бе забранено да ходят на училище, да гласуват и да практикуват повечето от професиите. Не им беше позволено да напускат домовете си, без да бъдат придружавани от мъж.

След падането на режима на талибаните много от правата на жените бяха върнати обратно с цената на огромни усилия, но има опасения, че много от проявите на насилие срещу жените се премълчават.

Миналата година също имаше тревожни изблици насилие, които включваха няколко случая на отравяне на ученички. Това породи страхове, че когато водените от НАТО сили напуснат страната следващата година, жените могат отново да станат обект на репресии и насилие в талибански стил.

“Очаква се от нас с всеки изминал ден да продължаваме напред, но ние се връщаме назад”, каза певицата и съдия в “Афганистанска звезда” Шахла Заланд, чиято майка през 60-те години на миналия век също е била известна певица.

“Момичетата днес са изправени пред същите трудности, с които трябваше да се преборят певиците преди 50-60 години.”

Дори в Кабул Асизи и единствената друга жена, участваща в шоуто, получават постоянни заплахи. Хора следват колите им, докато те пътуват за репетиции, за да се опитат да ги откажат от участие, и им отправят заплахи по телефона.

Асизи заяви пред Ройтерс, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване