02/08/13 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Посланикът на Иран: Тероризмът няма добра или лоша страна

Иран е отговорна държава, като самата държава е жертва на тероризъм и винаги се е оплаквала от избирателното поведение спрямо тероризма. Силно осъждаме подобни терористични дейности и използваме всичките си възможности за борба с това нечовешко деяние.

Това заяви за Econ.bg посланикът на Ислямска република Иран Н. Пр. Голамреза Багери Могадам, който днес даде пресконференция за българските медии във връзка с "Хизбула” и атентата в Бургас.

Посланикът заяви, че изразяването на предположения за случилото се и взетите позиции не са негова работа. "Отговорните органи в България със сигурност ще вземат своите мерки”, допълни той.

Обясненията трябва да бъдат дадени от българското правителство и то трябва да посочи позицията си в съответствие със съществуващите доказателства. Посланикът на Иран коментира, че има много неясноти и много намесени държави около изнесената информация след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев за връзка на "Хизбула" в атентата в Бургас.

В същото време Багери заяви, че начинът, по който се отразява новината в медиите, наподобява на отразяването след убийството в Дубай на палестинския лидер (лидера на "Хамас” Махмуд ал Мабхух) преди две години. Там също е имало хора от различни държави, с различни паспорти (следите от разследването по този случай водят до Израел). 

Тероризмът във всичките му форми се отхвърля и осъжда от Иран. "Ако по онова време в Дубай светът беше показал по-категорично отговорността си, може би средите, свързани с тероризма, нямаше да повтарят тази дейност”, допълни посланикът. Според него тогавашното отразяване на случая е било непълно, като хората, които са стояли зад това убийство (визира Израел - бел. авт.), не са понесли обществената и международната отговорност за деянията си.

Тероризмът няма добра или лоша страна, няма религия или националност и не приема избирателното поведение”, заяви иранският посланик. 

По отношение на коментара от страна на посланика на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз, че Израел разполага с доказателства, че Иран е дал благословията си за атентата в Бургас, Голамреза Багери Могадам заяви, че "думите на държавниците от този режим (става дума за Израел - бел. авт.) са толкова безпочвени, че нямат нужда от обяснение”.

На 5 февруари вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че България разполага с данни за участието на ливанската терористична групировка "Хизбула" в атентата в Бургас през юли 2012 г. Това стана след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Имаме данни, че атентатът е финансиран от "Хизбула", заяви вътрешният министър. От процеса на разследването са установени три лица, които са пребивавали в страната с фалшива самоличност от Мичиган, обясни Цветанов.










Елица Елефтерова

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване