02/08/13 22:44
(http://www.klassa.bg/)

ПРЕЗ АПРИЛ 2013 СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА РАДИОМРЕЖА ЕВРАНЕТ С УЧАСТИЕТО НА БНР

През април 2013 г. ще стартира европейската радиомрежа „Евранет +“ – продължение на проекта „Евранет“, в която участва и Българското национално радио /БНР/. Това стана ясно по време на брифинг в БНР , с участието на Анджей Шежньевски - генерален директор на Полското радио и член на Изпълнителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ ; Ерленс Калабюи - главен изпълнителен директор на ЕВРАНЕТ ПЛЮС и Валери Тодоров - генерален директор на БНР.

В рамките на новата европейската радиомрежа „Евранет +“, ще се разменят и излъчват новини и информация за събития на 23 езика от общоевропейското пространство. Медийният проект ще бъде с продължителност пет години.

„Евранет +“ ще наложи нова конфигурация и участници, спрямо предшестващия проект „Евранет“, в който се включиха 30 медии от 16 страни. Ако в първия участваха само някои от нашите програми, то в новия вече ще се включат практически всички програми, включително и Радио Бинар – БНР. В „Евранет +“ е много важно да се докаже обемът на аудиторията, влиянието на медията, да се покаже креативност при подбора на темите и използването на различните форми за информиране на аудиторията “, заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров.

Ерленс Калабюи - главен изпълнителен директор на „Евранет+“ обяви, че паралелно с функционирането на централния офис на „Евранет“ в Париж, новата радиомрежа ще открие на 22 май свое бюро в Брюксел, което ще отговаря за координацията с европейските структури.

Европейската Комисия инвестира в „Евранет +“ над 25 млн. евро, като основната цел е да бъдат създавани и излъчвани радиопрограми, свързани с дейностите на Европейския Съюз, разпространявани чрез ефир и дигитални платформи посредством мрежа от радиостанции. Финансирането на медиите - членки е в зависимост от квотата на всяка от страните, формирана на база ангажираност на програмите, обемите на аудиторията, влиянието на медиите в националната медийна среда.

„БНР има водеща позиция в този общоевропейски проект, който е под наблюдението на ЕК. Финансирането на всяка от страните ще е в пряка зависимост от развитието и влиянието на участниците“, обясни Валери Тодоров.

От своя страна Анджей Шежньевски – бивш вицепрезидент на „Евранет“, генерален директор на Полското радио и член на Изпълнителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ посочи, че „Евранет +“ ще затвърди позициите на радиото като медия. „Живеем във време, когато доминира телевизията и предаването на информация чрез картина. Новата европейска радиомрежа ще докаже силата на обмена на информация между обществените оператори, които имат важна стабилизираща роля в цяла Европа. Девизът ни е : „Сътрудничество!“.

Българското национално радио ще излъчва продукция в рамките на 75 минути на седмица по линия на „Евранет +“. Всяка от страните - членки ще захранва със собствени новини и информация общата мрежа – информационен пул. Според интереса на участниците, те ще бъдат превеждани и разпространявани на отделните 23 езика, в съответните държави.

„Участието на БНР е изключително важно, защото новините от и за България ще стигат до огромна аудитория в цяла Европа. БНР бе първата медия в рамките на проекта „Евранет“, която през 2008 г. започна цифрово излъчване. Сега, също сме сред водещите медии“, заяви генералния директор на БНР Валери Тодоров.

Финансирането на българската страна по проекта е на стойност над 200.000 евро за първата година. В рамките на петгодишния период се очаква да се постигне динамика на плащанията, в зависимост от приноса и развитието на всяка от страните.

Приносът на БНР във вече завършилия проект „Евранет“ бе оценено изключително високо от главния изпълнителен директор на „ЕВРАНЕТ +“ Ерленс Калабюи. „БНР бе сред учредителите и един от най-активните партньори в предшестващия проект „Евранет“. Участието на медията във втория, бе безспорно. „Евранет +“ цели да стимулира сътрудничество между страните и радиостанциите, с призванието да се създаде паневропейско пространство на информация, като медиите ще имат „кръстосан“ към темите в различните държави“, подчерта Калабюи.

Помолен да коментира процеса на цифровизация, главният изпълнителен директор на „Евранет +“ посочи, че тя е необходим процес на трансформация. „Интернет, радиото и телевизията са триединството на цифровизацията. Модерните медии, които се създават в наше време се опират на интегрираните екипи, където журналистите могат да работят във всички платформи. Не можем да отречем профилирането на колегията, но когато става въпрос за събиране и обработка на информацията - БЕК ОФИСИТЕ ще бъдат водещи при производството на информацията“, заключи Ерленс Калабюи.

Сред областите, в които ще се търси стратегическо развитие на „Евранет +“ са мултимедията, цифровите и интернет платформите. Освен участието си в този проект, редица от страните са инициирали и нови три проекта с различна тематика, които са в начална подготвителна фаза. За разлика от първия проект „Евранет“ – в който участваха само обществени радиооператори, то в новата европейска радиомрежа „Евранет +“ вече са асоциирани както обществени, така и търговски медии от страните в ЕС.

Преди големия старт на „Евранет +“ през април, предстоят още две срещи между партньорите и провеждането на Общо събрание в Лисабон и Брюксел, за да бъдат обсъдени и съгласувани редакционните политики на участниците .


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване