02/09/13 07:17
(http://www.klassa.bg/)

САЩ чу идеята за безплатен интернет на Соломон Паси

Правителството на САЩ планира да се създаде безплатна Wi-Fi мрежа, която освен ползването на интернет на територията на страната, да позволи и безплатни телефонни разговори. Новата безжична мрежа ще е с мощност няколко пъти по-голяма от тази на сега съществуващата.

Технологичните гиганти Google и Microsoft коментираха, че въвеждането на редица Wi-Fi услуги ще доведе до пълен иновационен взрив и американското население само ще спечели от това. Google например предоставя безплатна безжична мрежа за района „Челси“ в северозападната част на Манхатън и за части от Силициевата долина.

Идеята произхожда не от друг, а от бившите министри от кабинета "Сакскобургготски" (2001-2005) Гергана и Соломон Паси, които апелираха още през месец юли 2011 година пред Европейската комисия за подобен ход.

„Удовлетворени сме, че нашите български идеи се реализират на световен терен много по-бързо от очакваното“, изтъкна семейство Паси, допълвайки, че американският пример със сигурност ще задвижи механизма и на европейски ширини. По думите им, безжичният достъп ще се превърне в „основен двигател на прогреса и демокрацията през следващото десетилетие“.

Идеята за единно зарядно устройство, което да се използва на територията на целия Европейски съюз, също е на семейство Паси. "В случая с него, ЕС изпреварихме САЩ, а реализацията отне 3 години. Надявахме се и с универсалния достъп до Wi-Fi да е така, но САЩ се оказаха по-гъвкави и идеята беше приета само година и половина след като беше лансирана от София. Междувременно имахме възможността да я защитим пред множество технологични гиганти като Google, Microsoft и Нобеловия форум на Cisco в Осло през декември", коментираха още Паси.





















Еcon.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване