02/10/13 12:40
(http://www.klassa.bg/)

Билетите за ретроспективата на Тавиани в Дома на киното се пускат на 11 февруари


За най-запалените киномани и почитатели на София Филм Фест, както и за всички зрители, които искат да са сред първите, които ще гледат филми от тазгодишната програма, киномаратонът започва от 1 март в Дома на киното. В седмицата от 1-ви до 7-ми март, ще бъдат показани 12 филма от ретроспективата на братя Тавиани. Както вече ви информирахме, Паоло Тавиани е сред специалните гости на 17-ия София Филм Фест. Представяме ви класиките на един от най-успешните тандеми в историята на киното.

„Под знака на скорпиона” (1969) е праисторическа притча за две племена, които се спасяват от природно бедствие и влизат в конфликт относно бъдещето си, тъй като за едните най-важно е самосъхранението, а за другите – авантюрата и търсенето на пълното щастие. В своя четвърти филм братя Тавиани използват алегорията в едно метафизично и метафорично разсъждение за сблъсъка между революционери и реакционери, между различните поколения. Сред актьорите са Джан Мария Волонте и Лучия Бозе.

„Свети Михаил имаше петел” (1972) е вдъхновен от разказа на Толстой „Божие и човешко”. Филмът е построен в три части, подобно на музикално произведение, и се развива на три места, обединени от главния герой Джулио Маниери – анархист интернационалист, осъден на строг тъмничен затвор през 1870 г. Този завладяващ разказ за политическия и идейния конфликт между утопичния и научния социализъм е една от най-хармоничните творби в кариерата на братята Тавиани.

Във филма „Алонзанфан” (1974), чието заглавие е заимствано от припева на „Марсилезата" („Allons enfants de la Patrie...”), такъв е и прякорът на един млад карбонар. В далечната 1816 г., в разгара на Реставрацията, когато Наполеон е на о-в Света Елена, а австрийците – в Милано, младият мъж продължава да вярва в предстоящия „ден на славата”. Главният герой на историята обаче е Фулвио, милански аристократ, бивш якобинец и Наполеонов офицер, завърнал се след много премеждия към охолния живот на семейството си и убеден, че Революцията е просто утопия. В актьорския състав блестят Марчело Мастрояни и Леа Масари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване