02/10/13 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Глобално сиво

Може би си мислите, че шест години след началото на глобалната финансова криза времената на спад вече ще са зад нас и икономиката ще бръмчи оживено. Вместо това огромни части от света, изглежда, се впускат в експеримент с дълга стагнация от японски тип. Европа е ярък пример. БВП на еврозоната ще нарасне с под 0.5% през 2013 г. Германия и Франция едва ще помръднат нагоре.
Гърция ще е в рецесия шеста година, икономиките на Испания и Португалия ще се свият за- четвърти път през последните пет години. Така страданието ще се трупа, както и гневът срещу поли
тиците, видим в изблиците на обществено недоволство И все пак истината е, че за Европа няма останали добри варианти. Възможностите да се овладее проблемът бяха пропилени Сега лидерите са изправени пред неприятния избор между разпад на еврозоната, който рискува да хвърли региона в депресия, и по-дълбок съюз, който ще задължи страните от ядрото като Германия да плащат за проблемите на периферията. Политиците ще предпочетат още да се колебаят. Въпреки че- Европейската централна банка се намесва, за да сваля прекомерните лихви по държавните облигации, помагайки на правителствата да си купят време, политиците пак няма да успеят да поправят фундаменталните дефекти. Това предполага, че валутният съюз рано или късно ще се разпадне Но не сега - в лекарския кабинет на еврозоната има достатъчно лепенки, за да успее еврото, наранено и нащърбено, да преживее 2013 г. все още цяло Америка е в по-добра форма, макар това да не е особен ком­плимент. Икономиката й ще порасне с малко над 2% през 2013 г., което е разочароващо по американските стандарти, но е блес­тящо по европейските. Най-спешното предизвикателство е избягването на т.нар. фискална пропаст - четворен бич от изти­чащи данъчни облекчения, автоматични бюджетни съкращения, свършваща програма със стимули и законов лимит за държавния дълг - всичко това, надвиснало в началото на 2013 г. Отиващият си Конгрес просто ще остави наследника си да се справя с това. Той вероятно ще гласува за удължаване на част от данъчните на­маления и ще вдигне тавана на дълга. Някои от от сегашните мерки за стимулиране също ще бъдат подновени, включително удължаването на обезщетенията за безработица.
Но нетният ефект ще е затягане на фискалната политика и в резултат цялото усилие, нужно да продължи Америка да се движи, ще падне върху Федералния резерв. Това означава не само задържане на официалните лихви близо до нулата, но и про­дължаване на т.нар. операция Twist - опит за натискане надолу на дългосрочните лихвени нива. Което ще изисква значително „количествено облекчаване” - печатане на пари за купуване на активи. С фискално затягане у дома и ударена от криза Европа навън американската икономика ще има нужда от цялата помощ, която може да получи Тези насрещни ветрове, веещи от Европа и Америка, ще пре­чат на развиващите се страни да наберат скорост. Потребителите в нововъзникващите пазари харчат все повече и икономиката в развиващия се свят като цяло ще скочи с около 6% през 2013 г., което е близо четири пъти повече в сравнение с богатите страни. Но малко държави биха могли да препускат толкова бързо, кол­кото им се иска, когато Западът е толкова муден. Бразилия може и да успее да направи растеж от 4% догодина, но Индия, дори и да стигне 6.5%, трудно ще си върне предишния импулс. Така прека­лено много глобални надежди отново ще са насочени към Китай Втората най-голяма икономика в света би трябвало да върви нагоре през 2013 г. с темпо от около 8.6%. Но това е далеч от дву­цифрените годишни скокове, с които е свикнал Китай, и ще е възможно единствено заради по-хлабавата монетарна политика и фриволните разходи на регионалните правителства. Без тази подкрепа Китай би се препънал - нещо, което новите му лидери особено ревностно биха искали да избегнат Дори и така пукнатините в китайската история на растежа ще са видими за онези, които са готови да ги търсят. Оглеждайте се за намаляващи печалби, неефективни инвестиции и заводи, бъл­ващи продукция, която не могат да продадат. Западните компа­нии все още ще предпочитат относително добрия растеж в Китай пред почти стагнацията у дома, но бизнесът в азиатската страна ще е по-труден, отколкото в последните години Да се обзаложим? И така, къде ще има лъч ведрост през 2013 г.? Авантюристично настроените инвеститори могат да погледнат отвъд обичайните пазари към някои по-екзотични места. Либийската икономика вероятно ще се устреми нагоре, докато страната се нормализира след гражданската война. Миннодобивният бум в Монголия ще е в разгара си предвид започващото производство на мед в ми­ните “Ою Толгой” в пустинята Гоби. Но ако наистина искате да се разведрите от глобалната сивота, опитайте с Макао. Икономи­ката там се очаква да скочи с около 14% и не ви в нужен бизнес план, за да сте успешни. Просто отидете в казиното, мислете си за Китай и заложете всичко на червено

















РОБИН БЮ РЕДАКЦИОНЕН ДИРЕКТОР И ГЛАВЕН ИКОНОМИСТ НА THE ECONOMIST


 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване