02/10/13 14:45
(http://www.klassa.bg/)

Ерик Шмид продава акции в Google за $2,5 млрд.

Председателят на Съвета на директорите на Google Ерик Шмид смята да продаде свои акции в компанията на стойност $2,5 млрд. през следващата година, като част от план, който ще свие дела му в интернет гиганта с над 40%.
Според подадени в регулатора документи от базираната в Калифорния компания Шмид, който към 31 декември е притежавал 7,6 млн. акции, възнамерява да се освободи от 3,2 млн. от тях. По цената от $785,37, при която приключи петъчната търговия, Шмид ще продаде акции за $2,5 млрд. Ходът на Google е част от дългосрочна стратегия за разнообразяване на индивидуалните активи и ликвидност. „Това е рутинна диверсификация на активите, така че Ерик остава изцяло отдаден на Google“, подчертава говорител на компанията.
Шмид, който пое поста главен изпълнителен директор през 2001 г. след престоя си в Novell Inc.,вече е продал грубо 1,8 млн. акции на стойност $1,2 млрд. през изминалата година, твърди InsiderInsights.com. След новите продажби той ще редуцира дела си в Google с повече от 50% в рамките на две години. При подобно развитие Шмид ще остане притежател на 1,3% от Google, след като имаше 2,3% към края на 2012 г. Той ще контролира 5% от правата на глас, тъй като част от акциите му са с допълнителна тежест в това отношение. До миналата година Шмид почти не бе продавал от акциите си в Google., а между 2008 г. и 2010 г. не е правил никакви продажби. През септември списание „Форбс“ класира Шмид на 45-то място в редовната си класация за най-богатите американци с общо състояние от $7,5 млрд. Той се оттегли като изпълнителен директор през април 2011 г. и стана председател на Съвета на директорите. Акциите на Google се покачиха с 29% през изминалата година, което отрежда на компанията пазарна стойност от $259 млрд. Очаква се Шмид да публикува книгата си „Новата дигитална ера“ през април, а в началото на годината той посети Северна Корея и призова лидерите на изолираната държава да отворят интернет достъпа, за да насърчат икономиката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване