02/10/13 14:02
(http://www.klassa.bg/)

Таен доклад на Пентагона: Румъния не е подходяща за ПРО

Секретно проучване на Пентагона поставя под съмнение ефективността на американската система за ПРО в Европа в случай например на нападение с ирански ракети, съобщава АП. Експерти са стигнали конкретно до извода, че Румъния не е подходящо място за разполагане на ракетите от американския щит, а системата, която трябва да се разгърне в Полша, се нуждае от сериозна промяна. Информацията е била изнесена на таен брифинг за членове на Конгреса на САЩ от Правителствената служба за подоотчетност – главен контролно ревизионен орган.
Разполагането на ракети-прехващачи на кораби също е неефективно, смятат специалистите. Именно тези ракети предизвикаха възраженията на Москва, защото прехващачите фактически ще се намират на траекторията на потенциалното движение на руските ракети. Това подхрани подозренията, че системата е насочена срещу Русия, отбелязва „РИА-Новости“.
Подобни проучвания могат да накарат Конгреса да преразгледа въпроса дали да се харчат милиарди долари за нещо, което няма да проработи, на фона на значителните съкращения на бюджетни разходи за отбрана.
Повече подробности от анализа не се разгласяват, но военни източници подчертават, че прехващачите, които трябва да защитават САЩ, са още в ранен стадий на разработка и още е рано да се предричат реалните им възможности. Отбелязва се също, че територията на САЩ е защитена вече от други противоракетни системи, а ПРО в Европа ще служи за защита на европейските съюзници на САЩ и на американските войски в района.
Администрацията на Барак Обама обяви през 2009 година програма от 4 етапа за разгръщане на противоракетния щит в Европа. Досега по нея бяха разположени в Средиземно море кораби с многоцелеви зенитно ракетни комплекси и ракети-прехващачи , а също и радар в Турция. Предстои до 2015 г. да се разположат ракетите SM-3 в Румъния, а до 2018 г. в Полша. Към 2020 г. се планира усъвършенстване на системата, като тя ще може да защитава страните не само от ракети с малък и среден обсег, но и от междуконтинентални балистични ракети.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване