02/11/13 16:31
(http://www.klassa.bg/)

118 кардинали ще избират новия папа в Сикстинската капела

Изборът на нов папа се извършва от конклава – кардиналски съвет, който се събира в Сикстинската капела при изключителни мерки за сигурност. Само кардинали под 80 годишна възраст могат да гласуват, което означава, че 118 души ще избират сега наследника на папа Бенедикт XVI, отбелязва Ей Би Си.
Кардиналите са напълно изолирани от света, без телевизия, телефони, вестници и компютри.
За тях се грижат около 70 други лица – лекари, готвачи и прислужници.
Всеки кардинал написва името на избрания от него кандидат на бюлетина, като се изисква да дегизира почерка си, за да не се разбере кой за кого гласува.
Ако никой не получи нужните две трети плюс един гласа, веднага се прави ново гласуване. В един ден може да има само четири опита и ако след три дни кардиналите на успеят да изберат един от тях, процедурата се спира за един ден, в който се провеждат молитви и дискусии.
Когато при гласуването не бъде постигната нужната квота, бюлетините се изгарят с химически пелети, които произвеждат черен пушек от комина на Сикстинската капела. При успешен вот, пушекът е бял и така хората отвън и милионите телевизионни зрители разбират, че има нов папа.
Когато съветът постигне квотата за избор, номинираният е питан първо от най-старшия дали ще приеме и как би искал да се нарича. След това на събралото се множество от хора отвън се съобщава на латински "Habemus Papam"- „Имаме папа“. Новоизбраният се появява пред публиката и произнася първата си реч.
По правило всеки неженен мъж католик може да бъде избран за папа. Но от над 1000 години това винаги е кардинал.
През 1800 г. конклавът избира папа три и половина месеца, през 1831 г. 54 дни, но в последно време това става за няколко дни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване