02/11/13 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Банкери предвиждат скок на кредитирането за малки фирми

През тази година значително ще нараснат кредитите за малки и средни предприятия, коментира Кристофор Павлов, главен икономист на „УниКредит Булбанк“, представяйки прогнози на банката. Финансирането на МСП през 2013 г. ще е на много по-добро ниво главно заради старта на няколко инициативи, свързани с финансиране със средства от Европейския съюз.

Ръстът на корпоративните кредити като цяло ще се запази на приблизително същите нива както през миналата година (около 5%). Освен това според анализа на „УниКредит Булбанк“ заемите, свързани със селското стопанство, ще продължат да нарастват с двуцифрени темпове и през 2013 г. В известна степен това ще бъде компенсирано от преустановяване действието на някои еднократни фактори, които подкрепяха ръста на корпоративния кредит през изминалата година, смятат от банката.

Очакванията на анализаторите на банката са за намаляване на лихвите по депозитите и по кредитите. Това ще се дължи на подобряване на икономиката на България, а и на Европа като цяло.

Финансовата задлъжнялост ще продължи да намалява в повечето страни в ЕС. В корпоративния сектор у нас задлъжнялостта остава висока. Причината за това е наличието на високата концентрация на дълг в определени сектори на икономиката в началото на кризата, както и фактът, че намаляването на финансовата задлъжнялост по принцип протича бавно.

„Лошите кредити ще останат завишени и през 2013 г., но те са на ниво, което е управляемо и няма да доведе до необходимост от спасяване на банки със средства на българските данъкоплатци”, заявява Кристофор Павлов. По думите му, „изчистването“ на балансите на банките се ускори в края 2012 г. Сега този процес е по-лесен, тъй като доверието в банките е стабилно и те са в заключителната фаза на процеса на абсорбиране на загуби и еднократното излизане дори и на голяма загуба се „преглъща“ по-лесно. Според анализа на „УниКредит Булбанк“, „изчистването“ на загубите в резултат от „спукването на балона с цените на недвижимите имоти и рецесията от 2009 г.“ ще приключи към края на 2014 г.

Лошите кредити като дял от всички отпуснати заеми в края на 2013 г. ще останат без значима промяна спрямо година по-рано, смятат анализаторите. Очакванията са провизиите за цялата година да достигнат 1.17 млрд. лв. Така нетната печалба на банковата система вероятно ще намалее със 17% на годишна база до 471 млн. лв. в края на 2013 г., смятат от „Уникредит Булбанк“. По този начин  възвращаемостта на капитала ще остане под цената му за пета поредна година.

И през 2014 г. според анализа ще се наблюдават завишени нива на провизиране, но от 2015 г. нататък цената на риска ще се нормализира до 1.2-1.3% (спрямо средно 2.2% през предходните 6 години). Така след две години банковия сектор ще отчете възвращаемост на капитала след данъци, която превишава цената на му на консолидирано ниво за първи път след началото на кризата през 2008 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване