02/11/13 18:47
(http://e-vestnik.bg/)

Бенедикт XVI - папата, който си тръгна сам

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI се оттегля. Той ще подаде оставка в 19 ч. по Гринуич (21 ч. наше време) на 28 февруари, съобщи говорител на Ватикана, цитиран от международните агенции. 85-годишният папа сам е обявил решението си в реч на латински по време на консисторията във Ватикана тази сутрин.

Консистория е събрание на папата и кардиналите, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове. Често консисторията е използвана и като съвещателен орган. Папата обяснил, че няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст.

Това е първият случай в последните близо 600 години, в който главата на Римокатолическата църква напуска сам поста си. Последният папа, отказал се от престола, е папа Грегорий XII през 1415 г.

“След като си направих критичен самоанализ пред Бога на няколко пъти, стигнах до убеждението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и с пълно осъзнаване на сериозността на това действие, заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на свети Петър”, заявил той според декларация на Ватикана.

“Скъпи братя, благодаря Ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба, и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на Светата църква, да се грижи за нашия върховен Пастир, нашият Исус Христос, и умоляваме Неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва”, продължава папата.

Георг Рацингер - брат на Бенедикт XVI, заяви, че Светият отец е бил посъветван от своя лекар да не предприема повече пътувания в чужбина и от месеци обмислял да се оттегли,предаде Асошиейтед прес.

“И за нас това бе изненада. Трябваше да реагираме много бързо. Нямахме представа какво ще обяви папата. Той декларира желанието си ясно и ние ще следваме думите му”, заяви Федерико Ломбарди - говорител на Ватикана, цитиан от “Дейли Мейл”.

Нов папа ще има преди Великден. Конклавът за избирането на глава на Римокатолическата църква ще се състои преди края на март 2013 г. Йозеф Рацингер, както е рожденото име на папа Бенедикт XVI, зае поста през 2005 г. след кончината на папа Йоан Павел II.

Бенедикт XVI ще остави спомен за папа, който искаше да изясни посланието на една опетнена от различни скандали Църква, сред които този с педофилията, и който се стремеше да помири вярата и разума в съвременния свят, пише АФП в портрет на Бенедикт XVI.

Именитият германски професор по богословие не блестеше с пламенното усърдие на предшественика си Йоан Павел II, но с течение на годините си спечели нарастващо уважение. Той стана папа на 19 април 2005 г. на 78-годишна възраст, след като близо четвърт век управляваше Конгрегацията за доктрината на вярата - влиятелна институция, страж за чистотата на католицизма, наследник на Светата инквизиция.

Папа Бенедикт XVI се изправи пред най-тежката криза в съвременната Църква - наплива от разкрития в редица страни от Европа и Северна Америка за случаи на сексуален тормоз над деца от духовници, допълнително влошени от “клетвата за мълчание” на висшестоящите им.

Бенедикт XVI остро осъди тези “грехове” и нареди нулева толерантност към тях. Той изрично поиска прошка от жертвите на сексуални посегателства през юни 2010 г. През 2012 г. папата се сблъсква със скандал във Ватикана с изтичане на поверителни документи, при който е арестуван собственият му иконом Паоло Габриеле - симптом на недоволството и разделенията в курията.

В стотици проповеди ...

Публикувана на 02/11/13 18:47 http://e-vestnik.bg/16832/benedikt-xvi-papata-koyto-si-tragna-sam/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване