02/11/13 11:59
(http://www.klassa.bg/)

БНТ прави уеб проект за Европейската година на гражданите

Българската национална телевизия стартира нов интернет проект, посветен на Европейската година на гражданите. От „Доклада за гражданството на ЕС за 2010 г.“ на Европейската комисия става ясно, че гражданите на Съюза не се ползват изцяло от своите права, защото не са запознати с тях. Още същата година се взима решение 2013 г. да бъде обявена за Европейска година на гражданите, за да се насърчи дебатът за гражданството на ЕС и да се информират гражданите за техните права.

Сайтът, който БНТ създаде, http://eucitizens.bnt.bg си поставя за цел да осигури достъп до важна информация за всички български граждани у нас и на територията на ЕС, да допринесе за бърза и вярна ориентация, относно приложението на действащите граждански права и свързаните с тях нормативни актове на ЕС.

В уебсайта, който ще се развива и надгражда през цялата 2013 г. , потребителите могат да намерят полезни връзки към основните закони и нормативни документи на ЕС, касаещи правата им като граждани на Съюза, към всички институции и органи на ЕС, към Централната информационна служба Europe Direct. Всички ще могат да открият важни съвети за гражданите на ЕС и техните семейства, практически насоки за развиване на бизнес на територията на ЕС и др.
БНТ реши именно чрез този уеб проект да покаже за първи път документалния филм “Тихите европейци”. Филмът, чийто автор е Надежда Узунова, от екипа на „Панорама”, показва как се вземат решенията в Европейските институции. Чрез разбираеми примери, схеми и анимации той илюстрира как се прави голямата европейска политика. Част от филма е посветена на системата Солвит – механизъм, по който всеки европейски гражданин може да изиска европейската администрации да реши негов конкретен проблем.
За България, сред основните акценти в Европейската година на гражданите , е отбелязването на 70 години от спасяването на българските евреи - ярък положителен пример за истинска гражданска активност, проявена от българското общество през 1943 г. В специални секции на сайта поребителите могат да се запознаят с уникални материали от архива на БНТ по темата, със спомени на наши съграждани, преживяли Холокоста, както и с актуални репортажи от всички събития и инициативи, с които България ще отбележи тази значима годишнина.

Важна част от инициативата на БНТ, посветена на Европейската година на гражданите е и организацията на национален конкурс за есе на тема „Ние в европейското семейство” – за български студенти, учащи в университети на страни - членки на ЕС. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в навечерието на Денят на Европа – 9 май. Всеки желаещ да участва, може да качи есето си директно чрез upload-секцията в сайта.

Уебсайтът „Европейска година на гражданите” е създаден като част от медийното партньорство на Българската национална телевизия с Министерски съвет за осъществяване на дейности в рамките на Работната програма за 2012 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване